14 november 2016

Zwemmen in Arnemuiden

Arnemuiden heeft mooie sportvoorzieningen, maar dreigt nu het zwembad te verliezen. Het enige openluchtbad in de gemeente.  Jaren gelden al is stapsgewijs de voorziening uitgehold en toegewerkt naar sluiting. De zwemlessen werden gestopt, de periode dat het bad open was, werd ingekort en aan onderhoud werd alleen het allernoodzakelijkste gedaan. Toch werd er door kinderen, maar ook volwassen nog graag gebruik van het bad gemaakt. Er kwamen protesten en beloofd werd het bad open te houden tot het zwembad bij de Witte Raaf gereed zou zijn. We weten allemaal hoe dat is verlopen. De CDA fractie heeft zich ingespannen het bad niet direct te sluiten, maar te onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om te blijven zwemmen in Arnemuiden.

Nu is het dan officieel gesloten. Jammer, vooral omdat vanuit de inwoners van Arnemuiden een werkgroep is gevormd die hard gewerkt heeft om een oplossing te vinden om het bad open te houden. Een mooi burgerinitiatief. Betrokkenheid bij de eigen wijk of dorp is erg belangrijk voor de leefbaarheid. Het CDA streeft al langer naar meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven aan inwoners. De overheid moet dan wel voorwaarden scheppen waarmee initiatieven kansen krijgen.

Als raad hebben we onder druk van de bezuinigingen besloten dat het bad na afloop van het seizoen 2016 moet sluiten. Een zwembad is nu eenmaal een dure voorziening. Afbreken en ontmantelen kost ook geld. Hoeveel? Daar kan het college geen antwoord op geven. Kunnen we daar nog mogelijkheden vinden om dat geld te investeren?

Wat zou het mooi zijn als de werkgroep en de gemeente alsnog tot een oplossing kunnen komen. Daarom het advies van het CDA: ga in gesprek met de nieuwe recreatieondernemers van het Zilveren Schor en het park bij het voormalige surfhotel. Voor de toekomstige gasten is een zwembad van de afmetingen van het Julianabad aantrekkelijk. Draag dat uit en kijk naar de mogelijkheden en niet alleen naar de financiƫle onmogelijkheden.

Zwemmen is een gezonde sport voor jong en oud.

Krijnie Hoek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.