21 februari 2020

Bezoek Tweede Kamer | Marinierskazerne

Donderdag 20 februari - DEN HAAG - Met een grote delegatie Zeeuwen waaronder veel CDA'ers is gisteren de Tweede Kamer bezocht. In de plenaire zaal zou namelijk de marinierskazerne behandeld worden. In de Kamer hing een grimmige sfeer.

Het debat

Sprekers tijdens het debat waren Diks (GL), Kerstens (PvdA), Karabulut (SP), Van der Staaij (SGP), Voordewind (CU), Öztürk (DENK), Belhaj (D66), Bosman (VVD), Krol (50PLUS) en Van Kooten-Arissen van haar gelijknamige partij. Namens het CDA sprak Martijn van Helvert.

Van technische betogen tot emotionele uitingen: alle Zeeuwen hebben ademloos geluisterd naar het debat, waar de conclusie duidelijk is: Zeeland is bedonderd. 

"Laten we met het positieve beginnen: we zijn als Zeeland eensgezind. Wij hebben dit op een nette en correcte manier gebracht, in tegenstelling tot het kabinet. Zoals het op mij overkomt is er een geheime operatie achter onze rug uitgeoefend, terwijl wij continue in gesprek zijn gebleven. Tot op de laatste dag! Ik ben teleurgesteld in ons eigen CDA, en dat zij nog heel veel goed te maken heeft met Zeeland om ons vertrouwen terug te winnen. Het gevaar is dat we nu allemaal ideeën en plannen bedenken voor de compensatie, maar de vraag is hoe we als Zeeland het vervolgtraject samen ingaan," Rinus van 't Westeinde, Statenlid CDA Zeeland.

"Het is fijn dat ik mijn hart heb kunnen luchten als burger. Mooi was het dat er zoveel Zeeuwen in Den Haag waren, droevig was het om te constateren dat onze Kamerleden zo 'strak in het pak' zitten en blijkbaar niet anders kunnen. Goed dat we in Zeeland duaal kunnen zijn. Nu op zoek naar compensatie die recht doet aan de grote schade die Zeeland is toegebracht!" Patricia de Milliano, oud-Statenlid CDA Zeeland.

Jinek

Na het debat vertrok een klein gedeelte van het gezelschap naar Amsterdam. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat was uitgenodigd om in gesprek te gaan met Eva Jinek. Bekijk de aflevering hier terug!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.