
14 maart 2025
05 december 2023 3 minuten lezen
Dinsdag 5 december - ZEELAND - Statenleden Anton Geluk en Rinus van 't Westeinde hebben schriftelijke vragen ingediend over de berichtgeving over de wolf. Zondag...
Dinsdag 5 december - ZEELAND - Statenleden Anton Geluk en Rinus van 't Westeinde hebben schriftelijke vragen ingediend over de berichtgeving over de wolf. Zondag 3 december verscheen een artikel van Omroep Zeeland[1] over een mogelijke wolf op Tholen. In de buurt van Sint-Maartensdijk is het dier gesignaleerd en het heeft ook schapen aangevallen. In ieder geval één schaap heeft dat niet overleefd. De eigenaar ontdekte het schaap in de wei en heeft het meegenomen, waarna een veearts het een spuitje heeft gegeven. Twee schapenhouders hebben ook gemeld dat hun schapen zijn doodgebeten[2].
BIJ12, de organisatie die meldingen over wolven en dode schapen beheert, heeft één melding ontvangen en zal DNA-onderzoek uitvoeren om te bevestigen of het echt om een wolf gaat.
Volgens de eigenaar, Pot, wijst echter alles erop dat het om een wolf gaat. Er zijn zaterdag 2 december ook meldingen geweest van een wolf in Steenbergen en Heijningen, West-Brabant, waar eveneens schapen zijn doodgebeten[3]. In maart 2022 kwamen er berichten van Zuid-Beveland: de wolf was gezien in ’s-Gravenpolder, Hoedekenskerke, Ellewoutsdijk en Rilland. Eerder, in december 2021, dook het dier op Schouwen-Duiveland op, in Bruinisse, Oosterland, Ouwerkerk en Scharendijke..
De problematiek rond de wolf wordt steeds ernstiger en daarom wil het CDA regulering van de wolf, aanpassing van de beschermde status en nieuwe maatregelen. In 2018 heeft de wolf zijn herintrede gedaan in Nederland. Waar de wolven eerst nog in grotere natuurgebieden in Duitsland en midden Europa bleven, zwerven zij nu in veel provincies in Nederland rond. De gevolgen hiervan zijn merkbaar op het platteland waar de wolven vooral veel schapen hebben doodgebeten en veiligheidsmaatregelen die veehouders treffen geen nut lijken te hebben. Het incident op Tholen waar mogelijk een wolf schade heeft aangericht, is hier een voorbeeld van.
De Europese Commissie heeft recent nieuwe stappen ondernomen om de problemen rondom de terugkeer van de wolf in verschillende Europese regio's aan te pakken[4]. De Commissie heeft een oproep gedaan aan alle betrokken partijen waaronder lokale overheden. Op basis van de verzamelde gegevens neemt de Commissie een besluit over een voorstel om, waar nodig, de beschermingsstatus van de wolf binnen de EU te wijzigen.
Daarom stelt de CDA-Statenfractie Zeeland de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten (GS):
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt over de wolf: "De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor het vee en mogelijk ook voor mensen. Ik dring er bij de lokale en nationale autoriteiten op aan om waar nodig actie te ondernemen. De huidige EU-wetgeving stelt hen hiertoe al in staat."
Er is EU-geld beschikbaar voor het nemen van maatregelen. Eurocommissarissen Sinkevičius (Milieu) en Wojciechowski (Landbouw) specificeerden dit 2021 middels een brief naar de ministers van Landbouw van de lidstaten.
[1] https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16092508/mogelijk-wolf-op-tholen-minstens-een-schaap-gedood
[2] https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16096285/wolf-lijkt-voor-tweede-keer-toe-te-slaan-op-tholen
[3] https://www.pzc.nl/tholen/de-wolf-lijkt-terug-te-zijn-in-zeeland-loopt-80-kilometer-per-nacht-en-gaat-zwemmend-het-kanaal-over~a646b80d/
[4] https://netherlands.representation.ec.europa.eu/nieuws/wolven-commissie-roept-lokale-overheden-op-om-bestaande-uitzonderingen-ten-volle-te-gebruiken-2023-09-04_nl