11 april 2021

Schriftelijke vragen over kasseistroken Zeeland

Maandag 12 April - ZEELAND - Zeeland is een 5-sterren fietsprovincie: met een fietsknooppuntensysteem (FIKS, Het Fietsnetwerk Zeeland) van hoge kwaliteit heeft Zeeland alle type fietsers veel te bieden! Buitendijks tegen de wind in fietsen of juist binnendijks door de weidse polders of al stoempend over de kasseien. De vier wielerroutes die vernoemd zijn naar de grootste Zeeuwse wielerhelden – Jo de Roo, Keetje van Oosten-Hage, Theo Middelkamp en Jan Raas – bevatten al deze uitdagende elementen. Naar aanleiding van diverse actualiteiten hebben Statenleden Jeffrey Oudeman en Frank Kuijpers hier vragen over gesteld.

In het artikel “Parijs-Roubaix in eigen land” constateert fietsmagazine Bicycling dat de mooiste kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen liggen. De meeste daarvan worden gekoesterd, maar ook in Zeeland dreigen stroken te verdwijnen. Soms letterlijk onder begroeiing en de klei, zoals het geval bij onder meer de Bietenweg en de Knolweg bij Clinge. Cultureel wielererfgoed dreigt zo verloren te gaan. Daarom is Bicycling een petitie gestart voor het behoud van de Zeeuwse kasseistroken. 

In de PZC hebben we kunnen lezen dat er in elk geval voor de Knolweg hoop gloort. Erwin Verhage, van Staatsbosbeheer (eigenaar van de Knolweg), zegt in de PZC: “Het doel is om een pittige kasseistrook te behouden, die niet geschikt is voor auto's, maar wel voor fietsers. Dat betekent schoonmaken, herstelwerk doen en ook de bomen langs de strook goed nakijken. Dat is op zich geen heel grote kostenpost, zeker niet als externe partijen willen bijdragen.” Bij Omroep Zeeland pleitte Rens Muller (initiatiefnemer van de petitie en redactiechef van Bicycling) voor de oprichting van de (Zeeuwse) Kasseivrienden om gezamenlijk de kasseien te gaan onderhouden, zoals dat voor de kasseistroken tussen Parijs en Roubaix reeds gebeurd.

Zeeland heeft ook de liefhebber van professioneel wielrennen veel te bieden. Eerder deze week werd het profpeloton voor de Scheldeprijs weggeschoten in Terneuzen voor hun tocht die – via onder meer de Zeeuwse gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal – leidde naar het Belgische Schoten. Op 3 januari jl. konden we genieten van een glorieuze zege van Mathieu van der Poel in de Vestigingscross Hulst. Op 9 en 10 juni rijdt het wielerpeloton door Zeeland voor de ZLM Tour. De Zeeuwse wielergeschiedenis wordt dan geëerd door een etappe over het parcours van de voormalige Ronde van Midden-Zeeland. De ZLM Tour is voor de wereldwijde sprinterstop dé voorbereiding op de Tour de France. In 2015 lukte het – mede dankzij de inzet van het Zeeuwse bedrijfsleven – om de Tour naar Zeeland te halen. Het leverde een memorabele etappe op met een unieke finish ‘in zee’: op Neeltje Jans. Dat zette Zeeland wereldwijd op de kaart; in ruim 190 landen was ons prachtige decor op tv te zien! Ook de economische en bezoekersimpact was (zeer) positief.

Zeeland heeft ook de liefhebber van professioneel wielrennen veel te bieden.

Deze week maakten de gemeenten Rotterdam en Den Haag bekend in 2024 of 2025 het Grand Depart te willen organiseren. Na de proloog in Rotterdam, de finish van de eerste etappe in Den Haag lijkt een tweede etappe met finish in Zeeland kansrijk. Onder meer gezien de positieve ervaringen in 2015 roept de CDA-Statenfractie de provincie op om te onderzoeken of de komst van de Tour de France in 2024 of 2025 haalbaar is.  

De CDA-Statenfractie stelt daarom de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

1. Is het college van GS op de hoogte van de petitie “Behoud de Zeeuwse Kasseistroken”?  

2. Deelt het college van GS de mening van de CDA-Statenfractie dat behoud van de Zeeuwse kasseistroken zowel op toeristisch vlak als qua sport & bewegen meerwaarde biedt voor Zeeland?     

3. Is het college van GS bereid om te onderzoeken welke bijdrage de provincie kan leveren aan het behoud van Zeeuwse kasseistroken?

4. Wil het college van GS in contact treden met onder meer Staatsbosbeheer, Waterschap Scheldestromen en andere relevante partijen om te bespreken hoe de krachten kunnen worden gebundeld om Zeeuwse kasseistroken te behouden?  

5. Is het College van GS op de hoogte van het bidbook van Rotterdam & Den Haag voor het verkrijgen van de start van de Tour de France in 2024 of 2025?

5. Aannemend dat het Rotterdam & Den Haag inderdaad lukt om de Tourstart in 2024 of 2025 binnen te halen, ziet het College van GS dan – net als de CDA-fractie – kansen voor Zeeland om de Tour wederom te verwelkomen in onze provincie? Zo ja, wat wil het College doen om deze kansen te gaan benutten?   

6. Is het College bereid om – onder meer bij de partners die de komst van de Tour de France naar Zeeland in 2015 mede mogelijk hebben gemaakt – na te gaan of er binnen Zeeland voldoende draagvlak is om opnieuw de Tour de France naar Zeeland te halen?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.