17 september 2013

Zonder compensatie geen sluiting kolencentrale

"PvdA wil sluiting kolencentrale" kopte de PZC van maandag 9 september 2013 naar aanleiding van vragen van PvdA-Kamerleden Albert de Vries en Jan Vos. Uit hun vragen blijkt weinig begrip voor de positie van Delta, haar aandeelhouders en de onder druk staande Zeeuwse werkgelegenheid. Zeker van een Zeeuws Tweede Kamerlid zou je dit wel mogen verwachten.

De CDA Statenfractie betreurt het zeer dat de ombouw van de kolencentrale naar een bio-energiecentrale door het Energieakkoord definitief van de baan lijkt. Een gemiste kans om op korte termijn in Zeeland fors meer duurzame energie te produceren en tegelijkertijd de ontwikkeling van de bio-gebaseerde economie te stimuleren. Daarnaast zou het de werkgelegenheid (circa 150 arbeidsplaatsen) behouden die anders bij de sluiting van de kolencentrale verdwijnt.

In het Energieakkoord is afgesproken dat per 1 januari 2016 de kolenbelasting verdwijnt, mits de jaren '80 kolencentrales sluiten. Andere energiemaatschappijen profiteren met de kolencentrales die wel open blijven van het afschaffen van de kolenbelasting. Delta heeft dit voordeel niet. De goedkope stroom die deze centrales produceren drukken de bestaande gascentrales uit de markt. Daar zal ook Delta met zijn twee gascentrales onder lijden. Kortom: we begrijpen dat Delta het Energieakkoord niet wil ondertekenen zonder dat op zijn minst tegemoet wordt gekomen door de overige partners uit het Energieakkoord. Gebeurt dat niet, dan is het openhouden van de kolencentrale een reƫle optie.

Het is opmerkelijk dat PvdA-Kamerleden de Vries en Vos in de gestelde vragen nergens over compensatie spreken. In een eerder gepubliceerd artikel uit de PZC met de kop "Minister moet Zeeland voor sluiting compenseren" sprak de heer Vos hier wel prominent over. In het Zeeuws belang houden wij de heer Vos en de PvdA graag aan deze woorden!

J.R. Oudeman - CDA Statenlid Zeeland
M.R.J. Rog - CDA Tweede Kamerlid

Update (28-09-2013):

- De CDA fractie heeft vragen gesteld over het Energieakkoord. De vragen en beantwoording van de vragen kunt u hier vinden.

- De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zich tevens negatief uitgesproken over het Energieakkoord.

"De afspraak zoals die nu is gemaakt in het Energieakkoord om gezamenlijk 5 kolencentrales te sluiten is nadelig voor de consument en levert weinig milieuvoordeel op."

U kunt het volledige artikel hier lezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.