02 augustus 2021

Schriftelijke vragen: Opvang Statushouders

Statushouders zijn mensen die hier als asielzoeker komen en vervolgens, na het doorlopen van de asielprocedure, een verblijfsvergunning krijgen. Alle Nederlandse gemeenten hebben, volgens de Huisvestingswet, de verplichting om passende woningen voor hen te vinden. De Zeeuwse gemeenten hebben samen met de provincie afgesproken hoeveel mensen iedere gemeente per jaar op deze manier helpt.

De gemeente Reimerswaal heeft, na jaren van het voldoen aan deze afspraak, de laatste jaren dit laten versloffen. Dit was voor ons reden om schriftelijke vragen te stellen, zie ook https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/provincie-draait-reimerswaal-de-duimschroeven-aan-maak-haast-met-huis-voor-geaccepteerde-asielzoekers~a68359dd/ en https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/128391/CDA-Reimerswaal-maant-college-tot-snelle-inhaalslag-huisvesting-asielzoekers.

De vragen en antwoorden zie je hieronder.

Herkent het college zich in de kwalificatie van de PZC dat de gemeente Reimerswaal treuzelt?
De achterstand in de taakstelling voor het huisvesten van statushouders in de gemeente Reimerswaal is ontstaan door een combinatie van factoren waarop slechts in kleine mate invloed uitgeoefend kan worden door de gemeente. Enerzijds hebben de coronamaatregelen er in 2020 en 2021 toe geleid dat de huisvesting van statushouders vertraging heeft opgelopen. Anderzijds bestaat de taakstelling voor onze gemeente voor een groot gedeelte uit 'gezinsherenigingen'. Dit houdt in dat 1 of meer personen in de gemeente Reimerswaal wacht(en) op het nareizen van de rest van het gezin. De aanvraag voor gezinshereniging kost veel administratieve voorbereidingstijd en vaak blijft het tot kort voordat het gezin herenigd wordt zeer onzeker of de hereniging daadwerkelijk kan plaatsvinden. Ook komt het voor dat het gezin na de hereniging uit te veel personen bestaat dan past bij de woning, waardoor er naar een andere passende woning uitgekeken moet worden. Verder is er een gezin van 11 personen dat wacht op huisvesting in de gemeente Reimerswaal. Hiervoor is het lastig om een geschikte woning te vinden en levert dit enige vertraging op.
Welke verdere stappen zijn er nog meer in de brief van de provincie genoemd, behalve de eventuele verplichting van een plan van aanpak?
Gedeputeerde Staten van Zeeland spreken in hun brief van 22 juni 2021 in het kader van het interbestuurlijk toezicht de verwachting uit dat de gemeente Reimerswaal medio juli 2021 een plan heeft om het gezin van 11 personen te huisvesten en dat de overige aan de gemeente Reimerswaal gekoppelde personen gehuisvest zijn of dat daar concreet een woningaanbod voor is.
Wanneer heeft de gemeente de afspraak staan om met de provincie, COA en Beveland Wonen in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen?
De afspraak tussen de genoemde partijen heeft plaatsgevonden op 19 juli 2021. In dit overleg heeft de provincie Zeeland geen verdere stappen benoemd.
Heeft dit college al een oplossing in gedachten?
Wij streven naar het behalen van de taakstelling en het voorspoedig huisvesten van de desbetreffende statushouders. Daar waar mogelijk denken we actief mee over de huisvesting, bijvoorbeeld bij het gezin van 11 personen. De lijnen tussen de uitvoerende organisaties, te weten Beveland Wonen, GR de Bevelanden en Vluchtelingenwerk De Bevelanden zijn kort en wij hebben er alle vertrouwen in dat door deze goede samenwerking de taaktelling voor 2021 wordt behaald.
Zouden wij een kopie van de brief van de provincie hierover mogen ontvangen?
De brief treft u hierbij aan als bijlage.

Helaas zat de brief er nog niet bij in de bijlage, maar wellicht komt dit later. Zodra dit het geval is, zullen we deze ook op onze website publiceren. Nu zijn er wat ons betreft  nog wat open eindjes in deze brief. In de Opinieraad van 14 september zullen wij opnieuw aandacht vragen voor en vragen stellen over de verplichte opvang van statushouders binnen onze gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.