27 december 2019

Interview TV-Scheldemond

Op een maandagavond in december worden Peter Ploegaert en ik (Leen Kamphuis) verwacht bij RTV Scheldemond in Time Out in Oostburg. Hier worden opnames gemaakt door Jan Rubens voor zijn programma Scheldemondig. Dit programma heeft als titel “Passie voor openbaar Bestuur”.
Jan Rubens maakt de volgende insteek: t.a.v. Peter vanuit de ambtenarij naar de zorg + enkele jaren (1999-2000) in de gemeenteraad van de gemeente Oostburg en dan het openbaar bestuur in.
Bij mij was de insteek als ondernemer de gemeenteraad in, een periode wethouder en dan 9 jaar niets en weer terug de raad in.
Wat inspireert iemand met passie in het openbaar bestuur te stappen.
Peter vertelde dat, toen hij in de raad van de (oude) gemeente Oostburg zat, hij dat niet meer kon combineren met zijn werk als directeur van verzorgingshuis Emmaus. Bij de verkiezingen 2006 werd hij gevraagd om wethouder te worden. Het CDA kwam in het college en Peter werd wethouder. Dit college had geen lang leven, het viel na 7 maanden i.v.m. de nieuwbouw gemeentehuis. Peter ging op zoek naar werk en dat vond hij na enkele maanden bij de GGD in Goes. Bij de verkiezingen van 2010 was Peter lijsttrekker en het CDA won de verkiezingen. Peter werd weer wethouder en loco-burgemeester. Bij de verkiezingen van 2014 en 2018 werd het CDA weer de grootste partij. Dus Peter is aan zijn 3e periode als wethouder bezig.
Voor mijzelf is de interesse voor besturen al vroeg begonnen. Toen ik in 1978 naar Sluis kwam, was ik bestuurslid geweest van de ondernemersvereniging en sterk betrokken bij de organisatie van een jeugdsoos.
In 1980, het ontstaansjaar van het CDA, werd ik gevraagd of ik niet mee wilde naar een vergadering van het CDA. Aan het einde van de avond zat ik in het bestuur. Ik heb alle functies binnen het bestuur vervuld, tot aan de verkiezingen voor de samenvoeging van Sluis en Aardenburg. In de gemeente Sluis-Aardenburg zat ik 2 periodes in de raad, tot de samenvoeging Sluis-Aardenburg en Oostburg in de Gemeente Sluis. Wij kwamen als grootste fractie uit de verkiezingen. Het bood ons de mogelijkheid om 2 wethouders te leveren. Ik werd gevraagd om wethouder te worden. Na een aantal gesprekken thuis en binnen mijn bedrijf, heb ik besloten om deze uitdaging aan te gaan.  Een periode waarbij ik met veel plezier, en een drukke agenda, veel heb geleerd. Ik heb mij na 2006 enkele jaren niet met het openbaar bestuur bezig gehouden. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Na 2010 ben ik weer actief geworden en kwam op de lijst te staan. Dit resulteerde erin dat ik in 2015 werd gevraagd om in te stromen en tot op heden doe ik dat, met veel passie voor het openbaar bestuur, nog steeds.
De opnamen voor dit programma verliepen soepel en het geeft ons ook een kijkje achter de schermen. Via deze link kan je de uitzending bekijken.
 
Groet, mede namens Peter Ploegaert
 
Leen Kamphuis

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.