26 juni 2021

De kansen van de Regionale EnergieStrategie

Zonder strategie bouw je een toekomst op korte termijnbeleid. De visie voor de regionale energie strategie (RES) is juist nodig, omdat we niet op dezelfde voetafdruk kunnen doorgaan zoals we die de afgelopen jaren hebben geleefd.

Verbruik is zeer individueel en daardoor ook de vraag naar toekomstbestendige voorzieningen. Wat kunnen wij zelf doen aan lelijke zonneweides op landbouwgrond en overlast van windmolens?

Van onze CO2 uitstoot komt 32% uit de woningbouw. Daarom is het belangrijk dat we bij een renovatie aanmoedigen om naar energielabel C of hoger te gaan. Deze doelstelling is voor de huidige woningmarkt een zeer ingrijpende renovatie. Het advies vanuit de gemeente is zeer belangrijk. Het gaat niet alleen om warmtepompen en zonnepanelen. Ook het isoleren, vervangen van apparatuur , Ledlampen en Domotica installeren spelen hierin een belangrijke rol. Laten we zeggen: alle kleine beetjes helpen!

Het uitbreiden van het Elektrische Voertuigen -laadnetwerk stimuleert op zijn beurt duurzame keuzes. Zijn wij er als gemeente volledig op voorbereid? Heeft ons elektriciteitsnet op woonwijk niveau voldoende capaciteit? Zo niet, moeten we dan kijken naar individuele opslag? En…, hoe ziet de toekomst er uit met waterstof? Deze vragen en adviezen zullen een beslissende factor zijn in de verduurzaming van onze Gemeentes.

Wat wel van belang is, is de eerlijkheid en transparantie vanuit de overheden. Vraag en aanbod van energie moeten in balans zijn. Bedrijven en particulieren moeten gestimuleerd blijven met subsidies en worden geleid naar de juiste kanalen. Kortom: kan Den Haag niet beslissen over iets wat echt maatwerk is.

Guido de Moor
CDA Terneuzen

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.