13 januari 2022

Lockdown aan de grens, grens aan de lockdown

De grens aan de lockdown is bereikt, de Zeeuw-Vlaamse CDA fracties vragen aandacht voor de aanpak van de coronacrisis. Ze maken zich zorgen over de eigen ondernemers, die zien dat de eigen winkelstraten leeg zijn en bij de zuiderburen de economie open is. Ze vragen om een duurzaam perspectief op lange termijn en maatregelen die minder schadelijke effecten hebben zodat de middenstanders op een zo veilig mogelijke manier verder kunnen.

De fracties van CDA Hulst, Terneuzen en Sluis hebben de handen in elkaar geslagen en hebben gezamenlijk een brief gestuurd om aandacht te vragen voor de aanpak van de coronacrisis (via deze link kunt u deze brief lezen). “Vanuit Zeeuws-Vlaanderen zien we met lede ogen aan dat de verschillen tussen Nederland en België groot zijn” zegt Patricia van de Vijver fractievoorzitter van CDA Sluis. Ze maken zich zorgen voor de gevolgen van de abrupte afkondiging van de sluiting, die hard is aangekomen, en de economische en financiële effecten.

Ze zijn zich ervan bewust dat de lockdown alle ondernemers in heel Nederland raakt, maar de door de ligging van Zeeuws-Vlaanderen en de grote verwevenheid met België maakt dat de gevolgen van de lockdown voor onze middenstand extra schrijnend zijn. Als grensgemeenten zien wij dat op een steenworpafstand in België de detailhandel, horeca, contactberoepen en sportscholen op zijn. Voor onze inwoners en ondernemers zijn de sterk verschillen van de coronamaatregelen wederom pijnlijk duidelijk. “We pleiten voor het zo veilig mogelijk heropen van onze economie” zegt Piet van de Kerkhove fractievoorzitter van CDA Hulst.

Voor de lange termijn is een duurzaam perspectief nodig. Zolang de pandemie voortduurt zullen er maatregelen nodig zijn om de schadelijke effecten te minimaliseren. Dat vereist blijvende aandacht voor nieuwe concepten en innovatie waarmee de inwoners en middenstanders op een zo veilig mogelijke manier verder kunnen. “Gezien de unieke ligging van Zeeuws-Vlaanderen is het een uitermate geschikt gebied om hieraan te werken of zelfs als pilot te dienen voor de rest van het land.” zegt Jos van Ginneken fractievoorzitter van CDA Terneuzen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.