18 september 2017

Prikkelarme kermis in Terneuzen

Stel je voor je wilt naar de kermis om in de rups te gaan of een suikerspin te eten, maar je kunt niet goed tegen harde geluiden of felle lichten? Dit is het probleem waar mensen met autisme, spasmen en andere beperkingen tegenaan lopen. Voor hen kan een bezoek aan de kermis voor heel erg veel prikkels zorgen. Daardoor wordt de kermis liever gemeden. Dat is jammer omdat de kermis juist een laagdrempelig en relatief goedkoop dagje uit is.

Het CDA vindt dat de kermis een plek moet zijn voor alle Terneuzenaars. Iedere kern heeft wel een kermis week per jaar een kermis. Hoeveel moeite is het dan om één middag rekening te houden met mensen met een handicap? Raadslid Jos van Ginneken heeft voorgesteld op alle kermissen een prikkelarme middag in te voeren. De lampen en het geluid gaan dan wat zachter en de attracties gaan langzamer. Zo kunnen ook mensen met spasmen, autisme of een andere handicap van de kermis genieten. Daarmee wordt Terneuzen weer een stukje toegankelijker.

De kermisexploitanten en wethouder Jack Begijn stonden gelukkig positief tegenover het idee. Volgende week donderdag tussen 14:30 uur en 17:30 uur is de kermis prikkelarm. De lampen en muziek gaan zachter en de attracties gaan dan langzamer. Op diezelfde donderdagmiddag vindt ook de ‘Happie Day’ plaats. Dit is een jaarlijks evenement georganiseerd door Wim de Maat. Cliënten van Tragel, het Gors en Philadelphia gaan dan onder begeleiding naar de kermis. De Happie Day wordt ondersteund door sponsoren en de deelnemers worden begeleid door vrijwilligers.

Bij dezen wil het CDA de kermisexploitanten én de organisatoren van de Happie Day heel erg bedanken. Samen maken we de kermis een fijne plek voor alle Terneuzenaars! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.