20 april 2021

Flexibilisering Asielketen

Als Tholen zijn we een relatief kleine gemeente in Nederland en ook in de provincie Zeeland. Als CDA vinden wij het dan ook een goed plan om te participeren in de regio deal. We nemen onze verantwoordelijkheid maar passend bij de gemeente. Je moet namelijk in deze goed kijken wat per gemeente mogelijk en wenselijk is. Binnen de gemeente moet je dan weer gaan kijken wat de mogelijkheden zijn binnen de verschillende kernen. Als CDA vinden wij het net als het college niet verstandig om een grotere opvanglocatie te plaatsen binnen onze gemeente. Als je namelijk een opvanglocatie wil realiseren is in de stukken te lezen dat dit gaat om een grote groep asielzoekers en wij vinden dit binnen onze gemeente en haar kernen niet wenselijk. Daarnaast deelt het CDA de  inschatting van het college aangaande het draagvlak binnen onze gemeente. Ook wij denken dat er niet voldoende draagvlak is. 

Als laatste vinden wij het als CDA ook goed om de 10% extra statushouders die in 2016 toegezegd zijn in te trekken. Dit gezien de verhoogde taakstelling en de druk op onze woningmarkt.

Wat wel belangrijk is dat de statushouders bij plaatsing binnen onze gemeente evenwichtig en evenredig verdeeld worden zodat ze goed kunnen integreren binnen onze gemeente en om ervoor te zorgen dat er geen grotere groepen bij elkaar geplaatst worden en zo een ‘’eigen’’ gemeenschap worden.  In eerdere vragen aan de wethouder heeft hij aangegeven dat de verdeling, in samenwerking met woningbouw coöperatie goed verloopt. Wij vragen als CDA dat de wethouder dit blijft sturen/monitoren en wanneer er signalen komen dat dit niet goed hij dit ook meld aan de raad. Verder hebben wij begrepen dat wanneer er een concreet voorstel komt in de regiodeal de wethouder opnieuw naar de raad komt om dit te bespreken. Klopt deze redenering?

De wethouder heeft aangeven dat hij terug komt naar de raad als er een voorstel is m.b.t. de regiodeal. Verder hebben wij als CDA-fractie een motie gesteund van de SGP inzake een goede verdeling van het aantal statushouders over de diverse kernen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.