27 mei 2020

Elektrische auto voor handhaving Veere

Het wagenpark van de gemeente Veere heeft er een elektrische auto bij. Het is het derde 'groene' voertuig van de gemeente. Medewerkers van de afdeling handhaving gebruiken de auto.

Gemeente Veere heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De aanschaf van elektrische wagens is onderdeel van de uitvoering van het streven. 

Voetgangersherkenning

“We hebben gekozen voor een Renault Zoë, omdat deze auto snel accelereert en een hoge actieradius heeft”, legt Marco Melis, bedrijfsleider openbare ruimte bij de gemeente Veere, uit. “Bovendien heeft de Zoë een actieve noodrem met voetgangersherkenning en maakt een zoemend geluid wanneer je minder dan 30 kilometer per uur rijdt. Hierdoor worden voetgangers en fietsers geattendeerd op het naderen van de auto. Bij hogere snelheden is de auto stil.”

Laadpaalplan

De Veerse wethouder Pieter Wisse, met onder andere openbare ruimte en verkeer, vervoer en waterstaat in zijn portefeuille, nam de sleutel in ontvangst van Marnix Brouwer van Auto Kievit Goes. “We zijn blij met deze aanschaf, want het draagt bij aan de energiedoelen van de gemeente”, zegt Wisse. De gemeente werkt aan een laadpaalplan. “We krijgen veel aanvragen binnen van mensen die een laadpaal willen. Elektrische rijden leeft onder de mensen en dat is goed om te zien, want in 2050 willen we de hele gemeente energieneutraal hebben. Er zullen op strategische plekken openbare laadpunten geïnstalleerd gaan worden.”

Trekkracht

Melis vertelt dat het niet lukt om het gehele wagenpark te vervangen door elektrische auto’s. “De techniek is nog niet ver genoeg ontwikkeld om voldoende trekkracht te genereren met een elektrische aandrijving. De wagens die meer trekkracht nodig hebben, rijden op diesel en zijn onder de dieselauto’s de zuinigste keuze die er beschikbaar was.”

De vierde elektrische auto is door de coronapandemie nog in productie in Frankrijk. Die wordt later dit jaar afgeleverd.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

BRON INTERNETBODE

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.