26 maart 2021

Nieuwe trap past bij Veerse DNA

WESTKAPELLE – De werkzaamheden aan de trap bij duinovergang Schermershoofd vorderen gestaag. Afgelopen vrijdag bracht wethouder Pieter Wisse een bezoekje aan de kust en hij zag dat het goed was. “Dit is een mooi stukje werk”, sprak hij zichtbaar tevreden.

DOOR DANIËL WISSEL

Helemaal af is de nieuwe trap, gemaakt van duurzaam hout, nog niet. Maar volgens Sam de Visser, toezichthouder namens de gemeente Veere, loopt alles op rolletjes. “Voor de Pasen is hij klaar. Het grootste werk is gedaan, het is nu nog een kwestie van afronden.” Terwijl de bankjes geplaatst werden, vertelde De Visser verder over het project. “De trap verkeerde in een slechte staat, maar we hebben eerst gekeken waar het zwakke punt van een trap doorgaans zit. Dat zijn de trapbonen, waar de treden op rusten. Die zijn nog te rekken tot een jaar of twintig, maar dan zijn ze echt versleten. Dan moet je dus een heel nieuwe trap gaan bouwen, terwijl meer dan driekwart nog prima in orde is.” Dat moest anders. “Hoe maak je zo’n trap nog duurzamer? Het is nu gemaakt van steviger materiaal en de treden vallen binnen de trapboom, zodat het als het goed is minimaal 25 jaar meegaat.”


DNA
Voeg daar reflecterende strepen voor slechtzienden en voldoende plateaus aan toe en een nieuw pronkstuk is geboren. “Mensen zagen vaak lastig de diepte. Eerst verhielpen we dat met een gele stip verf, maar dan blijf je bezig”, vertelt de toezichthouder. Wethouder Wisse was in zijn nopjes met het ontwerp en de uitvoering. “In eerste instantie zou er een ander concept komen. Een trap van staal, flexibel en modern. Maar naar onze mening paste dat niet zo goed bij het DNA van Veere, dat doet een houten trap volgens ons veel meer.”

Slagroom op de taart
Wisse vond het dan ook mooi om de - door Gerson de Pagter ontworpen - trap met eigen ogen te zien. “Het is goed om het ook eens in het echt te zien. We moeten ook minder leuke dingen doen, zoals het betaald parkeren, maar op deze manier laten we zien dat we ook bezig zijn om de kust mooier te maken.” De Visser geniet van het prachtige bouwwerk. “Dit is voor mij echt de slagroom op de taart.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.