De huizenmarkt-test: kun jij nog een dak boven je hoofd kopen in de stad? Kijken, kijken, en niet kunnen kopen. Dat is de ervaring van bijna iedereen die op dit moment een huis in een grotere stad probeert te kopen. De gekte op woningmarkt wordt steeds groter.

Bereken nu hoeveel kans jij maakt om een huis in de stad te kunnen kopen. En ontdek wat het CDA voor jou kan doen.

  1. Moet je bij de bank een hypotheek aanvragen en heb je daarom een voorbehoud van financiering?
  2. Wil je geen risico lopen dat je snel na je verhuizing grote onderhoudsinvesteringen moet doen? En het huis dus bouwtechnisch laten keuren?
  3. Ben je een investeerder, die het huis wil kopen, opknappen en met dikke winst weer wil verkopen?
  4. Heb je een studieschuld die je nog moet afbetalen?
  5. Wil je een huis kopen dat groter is dan een meterkast/hondenhok?
  6. Zijn je ouders miljonair? Of levert het beleggingsclubje van je vader zo weinig op dat hij wel wat eigen geld in jouw wooncarrière wil stoppen?
  7. Heb je de tijd om de komende maand minimaal 15 huizen te bezichtigen? Op een moment dat het de makelaar schikt? Met twintig andere kijkers tegelijk?
  8. Zoek je in Amsterdam een huis zonder erfpacht?
  9. Kun je minimaal 30.000,- euro overbieden op de vraagprijs?
  10. Wil jij een huis één keer bekijken, maximaal 10 minuten bezichtigen en vervolgens binnen een paar uur een bod doen?

 1. Moet je bij de bank een hypotheek aanvragen en heb je daarom een voorbehoud van financiering?
 2. Een voorbehoud maken omdat je langs de bank moet is in deze woningmarkt bijna onmogelijk. Huizenverkopers kiezen op dit moment massaal voor de zekerheid van iemand die de financiering al rond heeft.

 3. Wil je geen risico lopen dat je snel na je verhuizing grote onderhoudsinvesteringen moet doen? En het huis dus bouwtechnisch laten keuren?
 4. Het kopen van een huis kost natuurlijk heel veel geld. Het is daarom logisch dat je een huis eerst bouwtechnisch wil laten keuren. Helaas heb je in deze gekke markt minder kans als je voor zo’n voorbehoud kiest.

 5. Ben je een investeerder, die het huis wil kopen, opknappen en met dikke winst weer wil verkopen?
 6. Investeerders kunnen vaak meer geld betalen waardoor ze bijvoorbeeld gezinnen bij het bieden op het huis makkelijk aftroeven.

 7. Heb je een studieschuld die je nog moet afbetalen?
 8. Een (hoge) studieschuld heeft invloed op de hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. En hoge hypotheek heb je nodig in een tijd dat de huizenprijzen door het dak gaan.

 9. Wil je een huis kopen dat groter is dan een meterkast/hondenhok?
 10. Ja, zeker in de hele grote steden valt het niet mee om nog een huisje te kopen waar je ook nog met kinderen kunt wonen.

 11. Zijn je ouders miljonair? Of levert het beleggingsclubje van je vader zo weinig op dat hij wel wat eigen geld in jouw wooncarrière wil stoppen?
 12. Wij denken dat deze vraag niet meer uitleg nodig heeft.

 13. Heb je de tijd om de komende maand minimaal 15 huizen te bezichtigen? Op een moment dat het de makelaar schikt? Met twintig andere kijkers tegelijk?
 14. Huizen kijken in een stad kost veel tijd omdat vaak iemand hoger biedt waardoor je weer opnieuw kunt zoeken en bieden.

 15. Zoek je in Amsterdam een huis zonder erfpacht?
 16. Veel huizen in Amsterdam hebben erfpacht. CDA Amsterdam legt uit wat het grote nadeel hiervan is? https://www.cda.nl/noord-holland/amsterdam/standpunten/erfpacht/

 17. Kun je minimaal 30.000,- euro overbieden op de vraagprijs?
 18. Het zou je maar overkomen. Je biedt 20.000 euro boven de vraagprijs en dan nog gaan mensen er overheen.

 19. Wil jij een huis één keer bekijken, maximaal 10 minuten bezichtigen en vervolgens binnen een paar uur een bod doen?
 20. Meer dan 10 minuten krijg je niet. Een huis kopen is misschien wel de belangrijkste beslissing in je leven en dan moet je ook nog zo snel kiezen.

Je hebt van de 10 punten gehaald

0-5 punten: Kijken, kijken, niet kopen.
Helaas zit het er voor jou nu niet in om een huis te kopen. De anderen in het spel hebben allemaal betere kaarten dan jij. Hoe slim je het ook speelt, je kunt niet winnen. Kies nu snel een minder populaire stad om te wonen, misschien kom je er daar nog wel tussen. Maar wacht niet te lang, want de gekte verspreidt zich snel. Of blijf nog een hele poos zitten waar je zit, in je huurhuis/ ouderlijk huis/ te kleine koophuis.

Zoek je toch perspectief? Lees hier wat het CDA voor jou kan betekenen. Lees hier wat het CDA voor jou kan betekenen.

6-8 punten: Een huis kopen zal heel lastig zijn.
Veeg je agenda leeg en al je besluitvaardigheid bij elkaar. Bereid je voor op de 3DwazeDagen, alleen kan je nu niet meer terug naar de winkel als je spijt hebt. Neem een aankoopmakelaar, ga veel woningen bezichtigen en schraap al je eigen geld bij elkaar. Je zal heel vaak naast een huis grijpen. Maar houdt vol, wie weet heb je een keer geluk… Wij duimen voor je!

Je kansen verbeteren? Lees hier wat het CDA voor jou kan betekenen.

9 of 10 punten: Gefeliciteerd, je hebt een huis
Jij bent een van de gelukkigen die op dit moment nog iets kan kopen in een grote stad. Ben je een grote investeerder? Dan vragen we jou om je te gedragen. Het CDA wil dat grote investeerders in de woningmarkt Maatschappelijk Verantwoord Investeren, zodat gewone gezinnen ook de kans hebben om in een stad te wonen. Want een stad zonder gezinnen is geen stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.