26 januari 2017

Tweede Kamerverkiezingen ook in Brussel

In een stampvol café in hartje Brussel verzamelde zich 24 januari een grote groep Nederlanders voor het grote verkiezingsdebat. Nederlandse politieke partijen in Brussel sloegen de handen in een voor een gezellige debat- en borrelavond.

In Brussel? Jazeker. In de Belgische hoofdstad woont namelijk een zeer grote groep Nederlanders met stemrecht. Vóór 1 februari moeten zij zich registreren via de gemeente Den Haag om op afstand te mogen stemmen.

Er werden posters opgehangen, vlaggetjes aan de bar gehangen, kaasprikkers en bierviltjes van de politieke partijen verspreid. Vijf jonge talentvolle kandidaten namen het tegen elkaar op: Sebastiaan den Bak nr. 27 op de CDA-lijst, Bente Becker nr. 14 op de VVD-lijst, Mirthe Biesmans nr. 30 op de PvdA-lijst, Rob Jetten nr. 12 op de D66-lijst en Dirk van den Bosch nr. 23 op de lijst van GroenLinks.

Het politieke debat over talent ontwikkeling, vrij verkeer van personen en duurzaamheid werd met enthousiasme geleid door Rogier Elshout. De aanwezigen konden ook zelf vanuit de zaal reageren via hun smartphone.

Voor CDA'er Sebastiaan voelde de avond als een thuiswedstrijd. Hij heeft vele jaren zelf in Brussel gewoond en gewerkt. Hij werd aangemoedigd door o.a. Europarlementariër Wim van de Camp. Hij wil ook graag in Nederland het debat over Europa aangaan. Wat zeker niet altijd makkelijk is, maar wel van essentieel belang. Een sterk Nederland in Europa.

Aan het einde wist Den Bak het publiek nog even op een verkeerd been te zetten. "Hoeveel lidstaten heeft de EU na de Brexit?" 27 riep het publiek in koor. Niet erg moeilijk voor dit Brusselse publiek. "Inderdaad, dat jullie aan dat getal nog maar eens mogen denken als jullie in het stemhokje staan op 15 maart."

Blijf Sebastiaan volgen via cda.nl/aandenbak. Ook alle Zuid-Hollandse kandidaten zijn terug te vinden op de website van het CDA: cda.nl/kandidaten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.