10 maart 2017

Blog: Politiek is een kwestie van lange adem

door Statenlid Ellen Verkoelen

Politiek gaat mijns inziens over die geroemde stip aan de horizon. Over bedenken hoe de samenleving en de wereld er over dertig jaar en verder uitzien. Het is de complexe taak van de politicus om vandaag dát te doen, dat zorgt dat die stip niet vervaagt, maar juist zichtbaar blijft en transformeert naar iets haalbaars.

Om dat te kunnen doen, dient de politicus voortdurend met de voeten midden in de samenleving te staan. Hij of zij moet steeds weer de temperatuur nemen van de maatschappij om te meten hoe de wereld zich ontwikkelt. De politicus dient zijn of haar voelhorens zo te ontwikkelen dat de route waarlangs gelopen wordt naar de stip werkelijkheid wordt.

De politiek koppelt dus het leven van vandaag de dag aan de toekomst. Iedereen die de politieke arena betreedt, behoort daartoe idealen, principes en waarden te hebben. Een politicus die alleen maar handelt naar wat op dit moment zich voordoet, alleen maar kijkt naar kortetermijn-scoren en het snelle gewin, is een opportunist en geen idealist en hoort zich mijns inziens niet met het politieke spel bezig te houden.

Voordat ik politiek actief werd, heb ik mijn licht opgestoken bij een aantal rotten in het vak. Ondanks dat mijn bronnen qua politieke kleur zeer uiteen liepen, waren ze het over het idealisme en opportunisme in het politieke werk roerend eens: idealen bereiken in de politiek, vraagt om het hebben van een lange adem. Mocht ik als idealist uit zijn op snel gewin, werd mij consequent geadviseerd om vooral niet de politiek in te gaan. De traagheid waarmee doelen bereikt worden, had al menig politicus uiterst gefrustreerd en met de nodige grijzen haren voortijdig genekt.

In de achterliggende politieke jaren ben ik qua haarkleur behoorlijk verschoten. Ook is zeker niet te ontkennen dat ik vele malen zichtbaar getergd en gefrustreerd door de politieke arena gestampte. De muren waar ik tegenaan liep, waren hoog en hard. Hoe verrukkelijk smaakt daarom dat enkele behaalde resultaat. Zoals na jarenlange inzet en met de steun van vele betrokken inwoners eindelijk invloed krijgen op de locaties waar windturbines en binnenkort hopelijk ook zonneweiden mogen komen. Of nog belangrijker: het serieus op de politieke agenda krijgen van de energietransitie.

Als politica koester ik de kleine momenten van succes. Die momenten maken dat ik weet waarom ik in de politiek zit. Die momenten zorgen ervoor dat ik met volle teugen van het politieke werk geniet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.