29 maart 2017

Blog: Lef, ambitie en doen

door Ellen Verkoelen, lid Provinciale Staten

Al vele jaren ben ik zeer bewust bezig met duurzaam leven en een duurzame leefomgeving. Ik was nog jong toen ik mij besefte dat ik geen eigenaar ben van mijn omgeving. Alles wat ik materieel gebruik in dit leven is niet mijn bezit, maar heb ik slechts in bruikleen. Als ik te intensief gebruik maak van de ruimte, te overmatig inzet op materialen, te onbesuisd de grondstoffen opsoupeer, blijft er niets meer over voor volgende generaties. Al vroeg wortelde in mijn zijn dat ik als een rentmeester deze aarde met al haar rijkdommen mag inzetten en beheren.

Maar waar mijn voorouders zich nog niet beseften dat overdaad en grenzeloze spilzucht een eindigheid aan de economische groei meebrachten, zie ik nu dat de markt en het bedrijfsleven wakker worden. Dat een glastuinder het terugziet in zijn portemonnee als hij kiest voor het verlichten van zijn kassen met LED-verlichting en zijn planten laat groeien met behulp van restwarmte en CO2 uit de Rotterdamse haven. Ik zie ook nieuwe ondernemers die niet meer inzetten op energieverspillende huisvesting, maar waarde creëren door afvalstoffen in te zetten als grondstof. Een inzet die wordt beloond met meer en meer afzetmogelijkheden door de groei van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In de balans tussen Profit, People en Planet zie ik dat de samenleving en de markt haar weg begint te vinden en het nieuwe evenwicht ontstaat. Duurzaamheid en de energietransitie zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Nu wordt het tijd dat de politiek zich herpakt na het verkiezingsgeweld van het afgelopen jaar en op dit gebied het lef toont waarvoor wij als inwoners ze hebben gekozen.

Mijn oproep aan de overheid/politiek is dan ook: ga aan de slag! Investeer in de innovatieve duurzame economie. Heb het lef om het belastingsysteem als drager van de financiële ontwikkelingen drastisch te veranderen en te enten op energie in plaats van arbeid. Toon de ambitie om toonaangevend te worden op de mondiale energietransitie. Stop met de inzet van fossiele brandstoffen en vervang ze door schone(re) energie.

Maar bovenal: ga het doen! Stop met debatteren en stop met de kafkaiaanse toestanden waaraan ons land al vele jaren wordt onderworpen. Vereenvoudig de wet- en regelgeving, geef kansen aan start-ups. Maak van Nederland een kraamkamer voor nieuw ondernemerschap. Sta voor een nieuwe samenleving waarin de waarden van het bestaan niet ondersneeuwen onder het individuele belang van hebzucht, ongenoegen en ergernis.

Het gaat om SAMEN delen, om SAMEN werken, om SAMEN leven!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.