21 april 2017

Blog: Aandacht met een realistische visie

door Maurits de Haan, lid Provinciale Staten

Het zal u niet ontgaan zijn dat er binnen Zuid-Holland al geruime tijd met gemengde gevoelens wordt gesproken over DuPont, of tegenwoordig Chemours. Chemours is de rechtsopvolger van DuPont in Dordrecht en produceert in haar fabriek het teflon dat we kennen van de anti-aanbaklaag in pannen. De stof die hiervoor gebruikt werd, het zgn. Perfluoroctaanzuur (PFOA), zit ook in pizzadozen, bakpapier, tapijten, vloerwas en textiel.

Met betrekking tot deze stof bestaat het mogelijke risico dat de stof kankerverwekkend is. Zorgelijk is dat op dit moment niet bekend is of het werkelijk zo is en zo ja, in welke mate. Dit wordt onderzocht bij het RIVM. In de tussentijd staat PFOA wel op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Deze stof mag daarom dan ook niet meer gebruikt worden in productieprocessen.

Nieuw proces
Als vervanging heeft Chemours het productieproces veranderd onder de naam GEN-X. Bij dit proces komen drie stoffen vrij, waarvan er twee via de lucht worden afgevoerd. Daarnaast wordt bij dit proces de stof FRD-903 geproduceerd. Deze wordt ook indirect via het water geloosd.

Uit RIVM-onderzoek blijkt dat omwonenden naar verwachting geen gezondheidsschade ondervinden van de uitgestoten stoffen. De stof FRD-903 wordt met name in de Drechtsteden wel in het drinkwater aangetroffen, maar dit blijft onder de door het RIVM vastgestelde veilige waarde.

Deze laatste stof is mogelijk ook kankerverwekkend, maar dit is nog niet vastgesteld. In tegenstelling tot het eerdergenoemde PFOA is wel gebleken dat deze stof sneller het lichaam verlaat. Sowieso in deze niet accumulerend, wat inhoud dat de stof zich niet langdurig in het lichaam opstapelt.

Tot zover de meer technische kant van het verhaal. 

Het mag duidelijk zijn dat we als CDA-fractie de zorgen begrijpen die leven bij de inwoners, (voormalige) werknemers en omwonenden van Chemours. Zeker als het gaat om ons drinkwater, wat bekend staat als het schoonste ter wereld. Dit moet zo blijven en het is zaak dat het vertrouwen hierin zo snel mogelijk wordt teruggewonnen.

Zorgen en feiten staan in een dergelijke situatie altijd tegen over elkaar, maar het zomaar stilleggen van een installatie is gewoon geen optie. Met alle politieke frustratie die daar soms bij hoort.

Een door de Provincie afgegeven omgevingsvergunning kan namelijk, mits het bedrijf zich aan de gestelde voorwaarden voldoet, niet zomaar worden ingetrokken. Het intrekken zou kunnen leiden tot continuïteitsproblemen bij het betreffende bedrijf met weer mogelijke schadeclaims en langdurige rechtszaken tot gevolg. Eens afgegeven blijft afgegeven, zouden we bijna kunnen zeggen.

Het meest maximaal mogelijke
De provincie heeft echter wel een zwaarwegend middel en gaat dit vandaag (21 april 2017) ook inzetten, nl. het opleggen van een ambtshalve wijziging. Concreet wordt de vergunde indirecte lozing van het FRD-903 met meer dan 70% teruggebracht, mede op advies van Rijkswaterstaat. Voor de emissies naar de lucht worden de vergunde zogenaamde jaarvracht ook fors teruggeschroefd. Ook wordt Chemours gedwongen tot het onderzoeken hoe de nu vergunde emissies naar water en lucht nog verder teruggedrongen kunnen worden.

Kortom, de provincie, maar ook de waterschappen en het Rijk werken samen om het meest maximaal mogelijke te doen om de emissies naar lucht en water te beperken. We wonen en werken nu eenmaal in een gebied waar veel bedrijvigheid is. Waar werkgelegenheid nodig is, maar ook noodzaak is tot het creëren van een zo schoon en veilig mogelijke leefomgeving. Dit kan in gespannen verhouding tot elkaar staan. Maar belangrijk is dat we veilig water kunnen blijven onttrekken voor de openbare drinkwatervoorziening. Dit is zo en dat blijft zo.

Aandacht met een realistische visie
U kunt op het CDA blijven rekenen als het gaat om de aandacht voor het zo ver als mogelijk terugdringen van het gebruik van gevaarlijke stoffen om ons heen. Maar dit doen we wel met een realistische visie op de mogelijkheden die daar voor zijn. Ook de nieuwe verordening 'Toezicht en Handhaving' die medio dit jaar in de Staten behandeld wordt, zal wat ons betreft helder en duidelijk moeten zijn. Met ruimte voor ondernemen, maar ook met een veilig woon- en werkklimaat voor u als inwoner. Want naast een sterker en slimmer Zuid-Holland is een veilig en leefbaar Zuid-Holland net zo belangrijk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.