12 mei 2017

Weekbericht van de voorzitter van CDA Zuid-Holland (week 19)

Afdelingen op stoom

Aan allerlei zaken merk ik dat de afdelingen op stoom komen richting de komende gemeenteraadsverkiezingen. Programmacommissies zijn geformeerd, oproepen geplaatst voor potentiële leden voor de kieslijsten. De zittende raadsleden beraden zich over hun toekomstige wensen.

Zaterdag 13 mei is de landelijke Dag van de Afdeling in Ede - perfect getimed. De ideale gelegenheid om te horen welke ervaringen en ideeën andere afdelingen hebben. Heb je nog interesse snel naar de CDA-site en regel je komst!

Ontheffing drie-termijnen-regel
Het eerste verzoek om ontheffing van de drie-termijnen-regel voor zittende raadsleden hebben we inmiddels ontvangen. Zoals het Algemeen Bestuur heeft besloten, zullen we daar heel terughoudend mee omgaan en kijken we kritisch naar de argumentatie.

Criteria daarbij zijn natuurlijk welke moeite is gedaan om de lijst te vernieuwen, hoe is de huidige samenstelling, hoe is de positie in de raad, welke reputatie heeft de kandidaat etc. Kortom, een simpel briefje zal niet volstaan. We geven de komende weken via de site aan welke informatie wij minimaal verwachten en reken maar niet teveel op een simpel akkoord. De ervaringen van de afgelopen jaren hebben diverse AB-leden sceptischer gemaakt.

Zuid-Hollands Kamerlid
De afgelopen rustigere weken heb ik ook benut voor weer de nodige gesprekken. Zowel over de situatie in bepaalde afdelingen, maar ook met Kamerlid Chris van Dam, die uitgebreid kon verhalen over zijn eerste ervaringen. Hij zal die ervaring  op 15 mei bij de ALV beslist op voor allen enthousiasmerende wijze kunnen delen. Misschien heeft hij ook wel nieuws over de formatie…

Ik heb gehoord dat Chris al verscheidene afdelingen heeft bezocht. Goed dat we nu tenminste een echt Zuid-Hollands Kamerlid hebben. En wie weet wat de toekomst ons brengt. Ik begrijp dat Wytske de Pater-Postma in de startblokken klaar zit.

Proces nieuwe bestuursleden
De selectie-cies voor de AB-leden die DB-functies willen gaan vervullen, hebben hun werkzaamheden afgerond. We hopen a.s. maandag tijdens de ALV Arjan Kraijo te mogen verwelkomen als nieuwe secretaris. Veel dank aan Frank Buijs die zich heeft ingezet voor het secretariaat in de lastige tijden met beperkte ondersteuning, een professionele taakverzwaring en privé-beslommeringen.

We rekenen erop met Arjan de weg omhoog te kunnen voortzetten. Tijdige convocaties, informatie delen en samen nadenken over de koers en betrokkenheid van leden staan centraal in ons werkplan, waar we al enige tijd in nauw contact met het AB aan werken.

De selectie-cie voor het voorzitterschap zal ons tijdens de ALV ongetwijfeld bijpraten over hun stand van zaken. De tijd dringt, want uiterlijk vier weken vóór de ALV van 13 juni moeten de leden de kandidaat(en) vernemen. Dat zal natuurlijk, zoals overal gelukkig steeds meer gewoon is, elektronisch via de afdelingen, maar ook via de provinciale site gebeuren. Dus hou je mailbox in de gaten de komende dagen.

Aankomende vergadering CDA-PB
Volgende week is er een landelijk bestuursweekend, waar we langer stil zullen staan bij de noodzakelijke partijvernieuwing. Hoe organiseer je de activiteit en geef je invulling aan de betrokkenheid van de leden, zijn belangrijke onderwerpen. En: welke vormen van lidmaatschap gaan we invoeren en wat is de gewenste organisatievorm?

Maar wie weet zullen we het uitgebreid hebben over de formatie en de wijze waarop lastenverlichting, duurzaamheid in brede zin (dus inclusief economische innovatie en onderwijs) en de koers richting Europa vorm krijgen. Ik verheug me op de steeds prima sfeer - met meestal een korte nacht.

Peter Pennekamp, 10 mei 2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.