14 juni 2017

Blog: Moreel appèl aan de overheid

door Herman van der Bent, lid Provinciale Staten

In de samenleving kan soms een gevoel heersen dat de politieke elite het maar luxe heeft en dat ambtenaren lui zijn. In deze blog wil ik reflecteren op de mentaliteit in de politieke omgeving en in zijn algemeenheid in overheidsorganisaties. En specifiek op hoe je moet omgaan met belastinggeld, en welke moraal hoort bij uitgaven die worden gemaakt.

Er zal altijd een bepaalde spanning bestaan tussen de ondernemer, die hard werkt en belasting betaald, versus de overheid die van de belasting maatschappelijke doelen probeert te realiseren. Van de ondernemer wordt soms gedacht dat deze teveel op geld uit is. Van de ambtenaar of politicus wordt soms gedacht dat hij/zij wel al te makkelijk met geld omgaat en het niet altijd aan de meest nuttige doelen besteed.

Als christendemocraat geloof ik dat een gezonde zelfreflectie en moraal helpt om dit beeld in het juiste perspectief te zetten. Als ondernemer hoor je (wat mij betreft) na te denken over de maatschappelijke consequenties van de beslissingen die je maakt om onder de streep winst te draaien. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook een appèl dat ik van harte ondersteun. In de overheid of als politicus heb je eenzelfde morele opdracht. Namelijk om je te realiseren dat de uitgaven die je maakt niet door marktwerking gecorrigeerd worden. Je hebt de extra verantwoordelijkheid om alleen maatschappelijk verantwoorde uitgaven te maken.

Ik zelf heb bewust gekozen voor werk in een overheidsomgeving en ben me ook extra bewust van deze verantwoordelijkheid. Bij het doen van uitgaven (en die kunnen heel klein zijn, bijvoorbeeld wel of niet een lunchafspraak declareren?) vraag ik me altijd af wat de stratenmaker of de bakker zou vinden van deze declaratie. Als daar twijfels over zijn, moet je aan de veilige kant zitten en zelf de kosten maar dragen. Ik ben prima in staat op ook deze uitgaven te dragen, en dat geldt voor politici in het algemeen. Dat hoort ook bij het nemen van morele verantwoordelijkheid in dienst van de overheid!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.