28 juni 2017

Miljoenen voor winst & weidevogels

De provincie Zuid-Holland trekt extra geld uit voor het behoud van de weidevogel. Statenlid Paul Rijken is hier blij mee: "Als CDA denken wij dat dat we pas echt verder komen als belangenvertegenwoordigers van boeren en natuur zich samen inzetten voor winst én weidevogels. Daar willen we de komende tijd flink op gaan inzetten."

Het aantal weide- en akkervogels in Zuid-Holland is de afgelopen decennia sterk afgenomen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder veranderingen in de landbouw, het landschap en natuurbeheer (verruiging, verdringing, predatie). De provincie is verantwoordelijk voor het behoud van de weidevogel. Maar zelfs als alle afspraken uit het Natuurpact nagekomen worden, haalt Zuid-Holland slechts 65-80% van de Europese vogelrichtlijnen.

Naast het bestaande beleid is de provincie op zoek naar nieuwe gebiedsgerichte strategieën waarbij landbouw en natuur elkaar versterken. In de gemeente Krimpenerwaard wordt nu ervaring opgedaan met zelfrealisatie van natuur door boeren. De CDA-fractie verwacht veel van een aanpak die zich gelijktijdig richt op 'winst en weidevogels'. Rijken: "Hoe kan de natuur het winstbelang van de boer dienen? En hoe kan de boer de biodiversiteitsbelangen van de natuur dienen? Niet alleen natuurinclusieve landbouw, maar ook winstinclusieve natuur."

Het CDA ziet graag dat hierin nog een extra stap gezet wordt. Rijken: "De provincie trekt 3,5 miljoen uit voor het verbeterplan 'Brede aanpak weidevogels' via het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Helaas knellen de hokjes en vakjes van de POP nog wel eens. Er zijn mogelijk ook projecten die niet volledig voldoen aan de regeling, maar wel handelen in de geest ervan. Projecten die het weidevogelbeheer ten goede kunnen komen." Het CDA pleitte samen met de PvdA voor een ruime interpretatie van de criteria voor de toekenning van de financiering. Deze motie kon in PS op brede steun rekenen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.