28 juni 2017

Het begint met ambitie: bespreking Voorjaarsnota en Kadernota

Vandaag werden in de vergadering van Provinciale Staten de Voorjaarsnota 2017 en de Kadernota 2018-2021 besproken. Statenlid Marischa Kip voerde het woord namens het CDA: "Ambities zijn er volop bij het college. Wat het CDA betreft wordt er de komende twee jaar flink gas gegeven om deze te realiseren."

Naast inzetten op bestaande plannen ziet het CDA dat er ruimte is om in te spelen op kansrijke ontwikkelingen. Marischa Kip: "De overheid werkt tegenwoordig steeds meer van onderop, met partners vanuit het veld. Het CDA ziet dat het college dit ook zoveel mogelijk probeert te doen. Door het niet-bestemde overschot van vorig jaar toe te voegen aan de algemene middelen, kan de provincie inspelen op nieuwe kansen."

Op het gebied van economie nam het CDA een voorzet op het grijpen van kansen. Met een motie vroeg Marischa Kip het college te onderzoeken of er behoefte is aan extra ondersteuning van bijvoorbeeld innovaties bij het MKB en de ontwikkeling van field labs. Kip: "Onze economie en werkgelegenheid zijn gebaat bij innovatieve projecten. De subsidieregeling die dit ondersteunt, werd in 2016 overbevraagd en de verwachting is dat dit weer zal gebeuren. Daarom wil het CDA dat onderzocht wordt hoeveel extra ondersteuning er nodig is, zodat hier bij de Begroting 2018 over besloten kan worden."

Daarnaast had Marischa Kip speciale aandacht voor de weidevogels. Het college heeft bij de voorjaarsnota voorgesteld 3,5 miljoen uit te trekken voor het verbeterplan 'Brede aanpak weidevogels'. Deze middelen worden op aanvraag beschikbaar via het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Het CDA pleitte samen met de PvdA voor een ruime interpretatie van de criteria voor de toekenning van de financiering. Kip: "Zo kunnen we ook projecten ondersteunen die niet volledig voldoen aan de regeling, maar wel handelen in de geest ervan." De motie kon in PS op brede steun rekenen.

Ook vroeg Kip aandacht voor de schade die het grote aantal zomerganzen in de provincie aanricht. Op initiatief van CDA en VVD zullen boeren een tegemoetkoming krijgen tot de ganzenpopulatie is teruggebracht tot het gewenste aantal.

Lees hier de volledige inbreng van Marischa Kip.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.