13 september 2017

AED’s in Zuid-Holland. Een update

Begin 2016 heeft het CDA schriftelijke vragen gesteld over AED’s in provinciegebouwen in Zuid-Holland. De Hartstichting was namelijk met het bericht gekomen dat de kans op reanimatie na een hartstilstand in onze provincie het kleinst was. Uit de beantwoording bleek dat niet in alle gebouwen die in gebruik zijn van de provincie of van provinciale diensten defibrillatoren aanwezig waren. Het college zegde toe de mogelijkheid te onderzoeken om alle bemenste locaties van een AED te voorzien en medewerkers hiervoor op te leiden.

In november 2016 heeft het CDA samen met D66 een motie ingediend met de titel 'Plaatsing defibrillatoren in de provincie'. Hierin werd het college verzocht om een stapje verder te gaan. In overleg met de Hartstichting en het Rode Kruis zou ook geïnventariseerd moeten worden van bij de provincie in beheer zijnde locaties waar een AED wenselijk en nuttig zou zijn, onder meer gelet op de drukte van de locatie. De motie werd breed ondersteund en het college is hier vervolgens mee aan de slag gegaan.

Onlangs kwam er een update over deze motie. Het college liet weten dat de Hartstichting en het Rode Kruis aan samenwerken om te komen tot één centrale database van geregistreerde AED’s. Nu zijn er nog twee oproepsystemen actief: Hartveilig Wonen en Hartslag.nu. Voor Zuid-Holland is Hartveilig Wonen relevant. Deze organisatie heeft geïnventariseerd en teruggekoppeld dat negen van de 25 buitenkantoren een goede aanvulling zijn op het dekkingsgebied. Datzelfde geldt voor 26 bruggen. De provincie gaat ervoor zorgen dat nog in 2017 al deze locaties worden voorzien van een AED, evenals de bedieningscentrale Steekterpoort.

De motie wordt vandaag tijdens de vergadering van Provinciale Staten als afgerond aangemerkt. Als CDA-fractie zijn we blij dat het college zo voortvarend aan de slag is gegaan. Met de extra defibrillatoren kunnen burgerhulpverleners sneller te werk gaan in die situaties waarin seconden letterlijk van levensbelang zijn. Zo kunnen meer AED’s in Zuid-Holland levens redden.

Marischa Kip, lid Provinciale Staten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.