10 mei 2023

Arjen Veerman trapt af met maidenspeech

Vandaag trapte Statenlid Arjen Veerman af met zijn maidenspeech in de Provinciale Staten. Hieronder is zijn maidenspeech te lezen. 

‘Mens, waar ben je?’ 

Met deze titel bracht ons Wetenschappelijk Instituut in 2006 haar verkenning van het christendemocratische mensbeeld uit. 110 pagina’s in een zin samengevat was de conclusie dat wij mensen alleen tot ons volle recht komen in relatie tot anderen. Maar wat betekent dat dan? 

Mijn dochtertje van bijna vijf maanden is in alles afhankelijk van ons als ouders. Het is geweldig leuk en soms ook uitdagend om voor zo’n jong meisje te zorgen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. In voorbereiding op haar komst hebben we keihard gewerkt om de juiste voorwaarden te scheppen om haar een goede start in een fijn thuis te geven. In de zorg voor dit meisje past het niet mijzelf af te vragen “What’s in it for me?” Het is geven om niet, uit liefde en vanuit het geloof dat dit kwetsbare baby’tje straks een krachtige vrouw met haar eigen talenten, dromen en ideeën kan worden. Je doet het voor haar, met het oog op haar toekomst. Het doet mij dan ook goed voorafgaand aan deze vergadering te kunnen spreken met de Grootouders voor het Klimaat, die een toekomststoel aan hebben geboden met de oproep voor deze toekomstige generaties aan de slag te gaan.

Tijdens de campagne en nu als nieuw gekozen Statenlid spreek ik heel verschillende inwoners van Zuid-Holland. Een jonge boer uit Molenlanden die ondanks alle onzekerheid hoopt op termijn de boerderij van zijn vader over te nemen. Een ouder echtpaar dat de afgelopen winter elke dag naar een buurthuis liep omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Jongeren die nog nooit hebben gestemd omdat het in hun beleving toch geen zin heeft. Veel teleurstelling en wantrouwen in ‘de overheid, het raakt mij. Het motiveert mij om alles te voor een thuis in Zuid-Holland, juist ook voor de komende generaties. U kan ervan op aan dat ik zal knokken voor een provincie waar iedereen zich thuis kan voelen. Dat doe ik graag samen met u allen, door politiek verschil te overbruggen ten behoeve van onze inwoners. Dat met de diepe overtuiging dat wij allemaal alleen tot ons volle recht kunnen komen in relatie met anderen. 

Dit raakt ook ons werk hier in de provincie, juist bij complexe vraagstukken zoals de Ruimtelijke Puzzel. Niet alles kan en we moeten prioriteiten stellen. Ik zie het als mijn opdracht als nieuw statenlid om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving, aan goede zorg voor onze inwoners en de schepping. Met het oog op mijn portefeuilles hecht ik daarbij veel waarde aan de volgende punten:

  1. Participatie. De uitdagingen waar we als provincie voor staan zijn veel, groot en complex. Dit vraagt om nauwe samenwerking met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Hierover dienen wij in de tweede termijn een amendement in samen met andere partijen.
  2. Wederkerigheid. We moeten op zoek naar oplossingen voor de lange termijn vanuit de juiste randvoorwaarden voor een gezonde economie, een sterke samenleving en een gezond milieu. 
  3. Rentmeesterschap. Het is onze taak goed te zorgen voor wat ons is toevertrouwd. Behouden wat van waarde is, ruimte geven aan innovatie en creativiteit in onze samenleving. Samen de schouders eronder zodat we deze provincie daadwerkelijk een stukje mooier doorgeven aan de volgende generaties. 

Daarom, voorzitter, is mijn oproep vandaag, om de juiste voorwaarden te scheppen voor een provincie waar inwoners zich thuis voelen. Het CDA pleit voor een goede balans met aandacht en ruimte voor betaalbare woningen, sociale en maatschappelijke voorzieningen, hoogwaardig OV en het behouden en versterken van de Zuid-Hollandse natuur en landschap. 

Meer grip op de scope van de schaarse ruimte helpt bij het maken van de juiste politieke beslissingen, en is wat het CDA betreft cruciaal bij het bepalen van de juiste prioriteiten. 

Het CDA is positief over de voorgestelde plannen, met de gedane toezegging dat PS ruimte krijgt voor het verder concretiseren en aanscherpen van de plannen in de komende periode. GS kan erop rekenen dat er aanscherpingen zullen komen vanuit het CDA. 

Dank u wel

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.