28 november 2018

Blog: Asbest eraf, zon erop

Door: Maurits de Haan

Geen sexy onderwerp, asbest. Een in de natuur veel voorkomend mineraal. Veel gebruikt, veel onbekend en vaak reden tot onrust onder inwoners. Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt en werd al vlug onderkend vanwege zijn brandwerende eigenschappen: in het oude Rome gebruikten de Vestaalse maagden het voor hun lampenpitten voor eeuwig brandende lonten. Vanaf 1945 tot in de jaren tachtig is asbest veelvuldig gebruikt in gebouwen, woningen en installaties vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop. Maar tegelijk levensgevaarlijk als er asbestvezels vrijkomen.

Er wordt daarom gewerkt aan een verbod op asbestdaken dat vanaf 2024 in moet gaan. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel, de Eerste Kamer moet het nog beoordelen. Naast dit verbod is er de laatste jaren door middel van subsidies gestimuleerd om met name asbestdaken versneld te vervangen. Ook binnen de provincie zijn er subsidies beschikbaar, naar mijn mening met een nog mooiere regeling, namelijk “Asbest eraf, zon erop”. Een zichtbare transitie van oud naar nieuw!

Als fractie hebben wij recent weer aandacht gevraagd voor deze regeling. De subsidies van het Rijk zijn uitgeput, maar de provincie heeft nog steeds deze regeling. Deze was in eerste instantie alleen beschikbaar voor agrarische bedrijven, maar is inmiddels opengesteld voor alle ondernemers, instellingen of andere eigenaren met een groot dak. Zij kunnen dus subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen.

De grootdakbezitter moet dan minimaal 40 kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen plaatsen en kan €80,00 per kWp aan subsidie krijgen. De subsidieregeling loopt tot en met 2023 en betreft alleen daken die vervangen moeten worden (of net zijn vervangen), omdat er asbest in verwerkt is.

Het lijkt mij goed om op deze manier de regeling nog eens onder uw aandacht te brengen, maar daarbuiten is het natuurlijk altijd een goede zaak om op uw dak zonnepanelen te plaatsen. Ook zonder subsidie een goede investering voor uzelf en het milieu.

Kortom, als Statenlid behandel je niet altijd de meest aansprekende onderwerpen, maar doen ze er wel toe!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.