14 maart 2018

Blog: Waarom stemmen?

Aan mij de eer om iets te schrijven over de gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart mogen we weer stemmen. Een groot goed wat door velen niet zo wordt gezien. ‘Mijn stem doet er niet toe, ze beloven van alles, maar ze doen het toch niet’. ‘De programma’s van partijen lijken zo op elkaar, het is één pot nat’. ‘Het lokale CDA laat zich alleen leiden door wat landelijk gezegd wordt’. ‘Ik ben niet christelijk, dus stem ik uit principe geen CDA’. Menigeen die flyers uitdeelt, zal dit ook te horen krijgen het komend weekend.

Wat velen echter niet beseffen, is dat je niet pas in het stemhokje jouw stem kan laten horen op wie en welk programma. Juist bij het tot stand komen van het programma is het zaak om betrokken te zijn. Door lid te worden van een partij kun je juist dan al je stem laten horen, kun je meestemmen wie voor jou het programma de komende 4 jaar moet gaan verwezenlijken. Doordat steeds minder mensen lid zijn, wordt ook door steeds minder mensen dit soort zaken bepaald. Mijn oproep zou dan ook zijn om dit uit te dragen: wordt lid van een partij!

Het CDA is een landelijke partij, die stelt dat de kracht komt uit de samenleving en samenwerken. Vele raadsleden hebben wederom programma’s aangeleverd, die tot stand zijn gekomen met mensen uit de dorpen en steden.  Juist door samenwerking kunnen raadsleden, provinciale leden en Tweede Kamerleden signalen uit de samenleving door vertalen in beleid.  Zo werken we samen op gebied van duurzaamheid, of woonbeleid om te komen tot vitale dorpen en steden.

Het is mijns inziens van groot belang, dat raadsleden de dialoog met de samenleving op blijven zoeken, dat verantwoording wordt afgelegd over te nemen stappen, ook de komende vier jaar. Daar hoort ook bij waarom in een collegeprogramma niet alles uit het CDA-programma kan worden verwezenlijkt. Het is immers geven en nemen.

Oh ja, en als ze zeggen dat ze niet christelijk zijn. Kijk eens naar het verleden: in de tijd van Ruud Lubbers met 54 zetels ging ook niet iedereen naar de kerk. Het gaat om de boodschap, waar wij als CDA voor staan. Wij zijn niet voor de maatschappij van het individu. Wij zien werk niet alleen als betaald werk. Werk is een veel breder, opvoeden van kinderen, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Zaken waarin wij vaak onderscheidend zijn van andere partijen.

Laten we de komende 4 jaar vooral luisteren naar mensen, samen zaken oppakken en realiseren, ons verantwoorden ook als het niet gerealiseerd kan worden. En laten we en vooral niet gaan voor het individu maar met en voor elkaar.

Volgens mij bij menige gemeenten ook een slogan voor de komende verkiezingen.

Monique de Veld-van Hassel
Provinciaal Steunfractielid Zuid-Holland
(Oud raadslid Pijnacker-Nootdorp)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.