13 maart 2023

CDA: PAK HET VERVOER VAN GEVAARLIJKE STOFFEN IN DE DRECHTSTEDEN AAN

Het CDA maakt zich nog steeds ernstige zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen die per trein worden vervoerd door de Drechtsteden. Vorig jaar stelde de Statenfractie schriftelijke vragen waar het College mee aan de slag is gegaan. Ze hebben hierbij ook de hulp ingeroepen van andere provincies en inmiddels ook een voortrekkersrol op zich genomen om het vervoer van gevaarlijke stoffen via veiligere routes te laten verlopen.

De statenleden ontvingen onlangs het rapport ‘Juridische mogelijkheden voor routering van gevaarlijke stoffen per spoor’ van het College, waarin onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden rondom het routeren van vervoer van gevaarlijke stoffen. Aanleiding voor het rapport zijn de brede maatschappelijke opgaven waaronder de woningbouw en de energietransitie enerzijds, en de (verwachte) toename van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in de provincie Zuid Holland anderzijds. Een van de conclusies is dat internationale spoorregelgeving niet specifiek ziet op aspecten van route of routering van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, maar wel op de (technische) voorwaarden waaronder toegelaten gevaarlijke stoffen mogen worden vervoerd met het internationale spoorvervoer. 

“Goed om te zien dat het College stappen onderneemt om verschillende mogelijkheden te verkennen”, stelt fractievoorzitter Michel Rogier. “Wel zijn er bij ons blijvende zorgen over de urgentie en het tijdspad wat deze plannen innemen. Inwoners blijven deze zorgen houden en verwachten dat het College snel actie onderneemt.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.