01 juli 2021

CDA pleit voor goede bereikbaarheid rondom toekomstige woningbouw

Tijdens de commissievergadering Bereikbaarheid en Energie 23 juni jl. stond de behandeling van de kadernota 2022-2025 en het kaderbesluit bereikbaarheid 2022 op de agenda.
CDA-Statenlid Michel Rogier riep de gedeputeerde op om Provinciale Staten te informeren over  woningbouwlocaties waar nu nog geen of nauwelijks infrastructuur aanwezig is waardoor woningbouw (nog) niet aantrekkelijk genoeg is.

De woningmarkt is uit balans door een tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. De provincie Zuid-Holland realiseert samen met gemeenten, bouwbedrijfsleven en kennisinstellingen meer betaalbare woningen. De opgave is om jaarlijks 17.000 woningen te realiseren in Zuid-Holland tot 2025. Hierbij is verduurzaming en klimaatneutraal bouwen cruciaal. Maar ook goede bereikbaarheid speelt een grote rol. Bereikbaarheid is een voorwaarde voor ruimtelijke plannen, bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe woonwijk. Zoals in het coalitieakkoord opgenomen dient bij nieuwe plannen de bereikbaarheid gewaarborgd te zijn: eerst bewegen, dan pas bouwen.

Het CDA wil weten welke ‘zachte’ woningbouwlocaties op dit moment zijn aangewezen in Zuid-Holland zodat er gekeken kan worden naar de bereikbaarheid hiervan. Met ‘zachte’ locaties worden de woningbouwlocaties bedoeld die nog niet onherroepelijk in het bestemmingsplan zijn vastgelegd.

Statenlid Michel Rogier: “Locaties die kansrijk zijn voor nieuwbouw brengen vaak complexe uitdagingen met zich mee zoals de bereikbaarheid. We kunnen de woningbouw willen versnellen maar dan dient wel in beeld te zijn welke locaties nu in beeld zijn voor woningbouw om te bepalen waar uitdagingen liggen op het gebied van bereikbaarheid. Dit kan gaan om fietssnelroutes, Openbaar Vervoer en weginfrastructuur.”

Gedeputeerde Zevenbergen heeft toegezegd aan het CDA in gesprek te gaan met gedeputeerde Koning over het verband tussen woningbouwlocaties en de bereikbaarheid hiervan en zal Provinciale Staten, voor de begrotingsbehandeling, door middel van een brief informeren over deze locaties, zodat kan worden gekeken naar de bereikbaarheid hiervan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.