11 november 2020

"Maak weerbaar wat van waarde is!"

Bij de begrotingsbehandeling in de Provinciale Statenvergadering van 11 november benadrukte CDA-fractievoorzitter Meindert Stolk de bijzondere tijd waar we ons in begeven met veel ingrijpende ontwikkelingen en gebeurtenissen. Ontwikkelingen die ook de nodige uitdagingen geven naar de toekomst. Verschillende thema’s werden door Stolk onder de aandacht gebracht.

Democratie, rechtstaat en beschaving
Met de verbazing rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijkt maar weer dat democratie nooit vanzelfsprekend is en de grondrechten van iedere inwoner nooit ter discussie mogen staan. “Democratie, rechtsstaat en beschaving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen de bouwstenen van onze maatschappij,” aldus Stolk. “Een maatschappij die ook buitengewoon kwetsbaar blijkt te kunnen zijn. Niet alles van waarde is weerloos, maar maak weerbaar dat wat van waarde is.”

Investeren uit de crisis
Hoewel de financiën van de provincie weinig ruimte bieden voor structurele uitgaven, pleitte Stolk voor meer cofinanciering om ons ‘uit de crisis te investeren’. Stolk: “Juist in crisistijd moet de provincie lef en visie tonen.” Waar het Rijk en de Europese Unie met regelingen komen, zoals het aanbod van staatssecretaris Keijzer (EZK) om extra steun te geven aan regionale ontwikkelingsmaatschappijen, is het volgens het CDA onbestaanbaar dat de grootste provincie van Nederland hier niet aan mee doet. Stolk: “We moeten af van het mantra dat nergens geld voor is”. Daarbij werd wederom aandacht gevraagd voor de zorgelijke situatie waarin steeds meer gemeenten zich verkeren. “Ook na de landelijke verkiezingen van komend jaar, hopen we dat de provincie bij het Rijk blijft aandringen om tot een oplossing te komen.”

Woningbouw
Het versnellen van de woningbouw is een groot vraagstuk waar de provincie voor staat. “Voorwaarde voor het versnellen van de woningbouw is goede communicatie tussen provincie en gemeenten,” aldus Stolk. “Het probleem zit enerzijds in duidelijkheid naar gemeenten over de bouwlocaties en anderzijds in de realisatiekracht. De provincie moet gemeenten hierbij ondersteunen.” Gedeputeerde Koning deed daarop de toezegging duidelijkheid te gaan scheppen over de bouwlocaties en daarover het gesprek aan te gaan met de Zuid-Hollandse gemeenten.

Mobiliteit
Het CDA pleit voor een meer integrale benadering van mobiliteit in de provincie: een totaalvisie op de bereikbaarheid. “Doorstroming op wegen bevorderen, een fijnmazig OV-netwerk met goed bereikbare stations en haltes, stimuleren van vervoer over water en het realiseren van goede fietspaden,” zijn enkele punten om volgens Stolk bij elkaar op te nemen in een totaalvisie. Speciale aandacht ging uit naar de Duin- en Bollenstreek, waar het niet doorgaan van de Duinpolderweg en het uitstellen van de OV-concessie als gevolg van de coronacrisis wel kansen bieden om een totaalvisie uit te werken op de bereikbaarheid op de regio. Gedeputeerde Vermeulen zegde toe hiervoor een uitgebreid plan te presenteren aan Provinciale Staten.

Regionale Energiestrategie (RES)
In het kader van de transformatie naar een duurzame energievoorziening bracht Stolk twee aspecten onder de aandacht. Op de eerste plaats lopen er succesvolle pilots in verschillende gemeenten met het gebruik van restwarmte en aardwarmte, maar bestaan er tegelijkertijd in andere gemeenten nog veel vragen of zien we zelfs weerstand tegen dergelijke projecten. “Goede voorlichting en communicatie over de mogelijkheden en kansen van ‘warmte’ zijn essentieel om belemmeringen weg te nemen.” Daarnaast vraagt het CDA om robuustheid in infrastructuur van de warmterotonde, zodat doorontwikkeling mogelijk is.

Op de tweede plaats is een steeds vaker gehoord signaal dat goede ideeën en initiatieven belemmerd worden door onvoldoende netwerkcapaciteit. Opgewekte energie kan niet terug geleverd worden, omdat de infrastructuur van de netbeheerder het niet aankan. Het college gaat hierover op korte termijn in gesprek met netbeheerders Stedin en Liander.

Corona
De impact van de pandemie bleef uiteraard niet buiten beschouwing. Stolk noemde de horeca, het toerisme, de tuinbouw en de cultuursector als voorbeelden van sectoren waar harde klappen vallen. Het CDA maakt zich zorgen over het voorzieningenniveau en de vitaliteit van de centra als gevolg van de corona-crisis en vraagt het college om de regierol op te pakken om partijen met elkaar te verbinden, herbestemmingen te faciliteren en ervaringen uit te wisselen.

Klik hier voor de volledige inbreng van het CDA op de begrotingsbehandeling.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.