05 juli 2021

Peter Heijkoop nieuwe voorzitter CDA Zuid-Holland

 

Begin juli ben ik verkozen tot voorzitter van het CDA Zuid-Holland. Ik ben zeer gemotiveerd om samen met het bestuur en de leden te bouwen aan een sterk CDA. Zeker in deze tijd waarin onze partij het moeilijk heeft.

Stad en platteland
De eerste 19 jaar van mijn leven ben ik opgegroeid op een boerderij in Oud-Alblas, een dorpje in de Alblasserwaard. De tweede 19 jaar van mijn leven heb ik gestudeerd en gewerkt in Rotterdam en Dordrecht. In die laatste gemeente ben ik nu 5 jaar wethouder, na daarvoor 5 jaar raadslid te zijn geweest. Met mijn gezin woon ik met veel plezier op een plek in Dordrecht waar vroeger schepen werden gebouwd en die nu wordt omgetoverd tot een fantastische woonwijk aan het water. Mijn familie woont nog steeds in de polder en ik ervaar dagelijks dat stad en platteland elkaar nodig hebben.

Kracht van de samenleving
Naast mijn wethouderschap ben ik regionaal portefeuillehouder werk en inkomen voor de zeven Drechtstedengemeenten en VNG-bestuurder met de portefeuille sociale zaken, schulden en inburgering. In de Corona-periode heb ik namens gemeenten afspraken gemaakt met het kabinet over onder meer de steun aan kleine ondernemers (TOZO en TONK). 
Deze moeilijke tijd heeft ook laten zien hoe krachtig de samenleving is. In mijn stad heb ik volop mooie initiatieven zien ontstaan vanuit kerken, verenigingen, ondernemers en inwoners in samenwerking met de gemeenten.

Een sterk CDA
De provincie Zuid-Holland is de grootste provincie met de meeste CDA-leden. Dat betekent dat van onze provincie ook een belangrijke bijdrage mag worden verwacht aan de koers van het CDA. Dat doen we lokaal en in de provincie, en ik ga mij daar ook nadrukkelijk voor inzetten aan de landelijke bestuurstafel. Het CDA hoort in het midden thuis, te verbinden en samen te werken over rechts en links. Wij zetten ons in voor een sterk MKB en staan voor een veilige samenleving, maar zien ook om naar de ‘kleine luyden’ en zijn solidair met de kwetsbaren. 
De uitgangspunten van het CDA zijn relevanter dan ooit en wij hebben de verantwoordelijkheid om daar invulling aan te geven. En dat begint in de lokale gemeenschappen. Dat vraagt om dienend en inspirerend leiderschap vanuit Den Haag.

U kunt hier mijn toespraak tijdens de Algemene Ledenvergadering van CDA Zuid-Holland op 2 juli 2021 teruglezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.