OOGSTWEEK
17 oktober 2018

Provinciehuis voor één week ‘Provinciehoeve’

Eind vorig jaar nam Provinciale Staten de CDA-motie Oogstmarkt Malieveld aan. Met die motie wil het CDA lokaal voedsel en ‘korte keten’ initiatieven ondersteunen. Het college geeft met het organiseren van de Oogstweek uitvoering aan de motie. Het provinciehuis aan het Malieveld is getransformeerd tot ‘Provinciehoeve’. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 17 oktober werd een Zuid-Hollandse lunch geserveerd en op 18 oktober wordt de oogstweek afgesloten met een oogstmarkt en de ontknoping van de challenge #ikeetzuidhollands, georganiseerd door de Voedselfamilies Zuid-Holland.

“Uit onderzoek blijkt dat consumenten graag streekproducten kopen en daar ook wel wat extra voor willen betalen. Anderzijds zijn we als consument gewend geraakt aan permanente beschikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Dat laatste domineert de huidige voedselketen,” aldus CDA-Statenlid Paul Rijken, initiatiefnemer van de motie. “Hoewel lokaal voedsel en 'korte keten' behoorlijke groeipotentie hebben, knelt dit dus met de huidige retail praktijk. Om de groei in de afzet van streekproducten te bevorderen, is betrouwbare informatie over kwaliteit en herkomst en een goed functionerende logistiek essentieel.”

In het verleden belemmerde wet- en regelgeving de samenwerking tussen producenten. Met het nationaal regeerakkoord is hier verandering in gekomen en is er steun voor initiatieven die de verbinding tussen boer en burger versterken, zoals stadslandbouw en de verkoop van streekproducten op de boerderij. De provincie Zuid-Holland voert al jaren het credo ‘gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen’ en kan nu nog meer doen om dit soort initiatieven te ondersteunen. “We hebben in Zuid-Holland een schat aan land- en tuinbouwproducten. Met het organiseren van de oogstmarkt creëren we hier een podium voor. Minder schakels in de keten tussen producent en consument is niet alleen goed voor de smaakbeleving van de consument en de portemonnee van de boer, maar zorgen ook voor een kleinere CO2-‘food’print. Door samen te werken in de promotie, logistiek en het verstrekken van goede informatie over de lokale producten, kunnen we dus een duurzame voedselketen in onze provincie zichtbaar en tastbaar maken.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.