12 oktober 2018

“Zuid-Holland is de poort naar Europa”

In het voorjaar van 2019 brengen Nederlandse kiezers hun stem uit voor de verkiezingen van Provinciale Staten en het Europees Parlement. Een uitgelezen kans om het jaarlijkse congres van het Interprovinciaal Overleg (IPO) dit keer in Brussel te laten plaatsvinden. Niet alleen om te netwerken door Statenleden en leden Gedeputeerde Staten, maar ook een mooie gelegenheid om kennis en ervaring te delen tussen provinciale bestuurders én de Europese beleidsmakers.

Tijdens het congres zijn door de verschillende provincies zes workshops georganiseerd over verschillende thema’s. Vanuit Zuid-Holland werd (in samenwerking met de provincie Flevoland) de workshop ‘Het Europees Economisch Beleid’ georganiseerd. CDA-Statenlid Maurits de Haan, die namens onze CDA-Statenfractie het congres bijwoonde op 11 en 12 oktober: “Zuid-Holland is niet alleen een economisch sterke regio voor Nederland, het is ook een belangrijke economische kernregio binnen Europa. Binnen een straal van 500 kilometer bereiken we 150 miljoen inwoners. Goederen die in Zuid-Holland binnenkomen, gaan direct door naar de rest van Europa. Kortom: Zuid-Holland is de poort naar Europa.”

De Haan onderstreept daarmee het belang van een goede bereikbaarheid van de provincie. “Met de hoge concentratie hightechbedrijven, kennisinstellingen en de grootste haven van Europa, moeten we als provincie goed te bereiken zijn en goede verbindingen hebben met andere provincies en Europese regio's. Daarvoor is samenwerking nodig met onze provinciale en Europese collega’s. Het IPO is een uitstekende gelegenheid om deze contacten aan te halen, kennis uit te wisselen en afspraken te maken.”

Naast economische aspecten staat ook de energietransitie centraal. De overstap van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, is niet alleen zaak opgelegd door Europa of de landelijke politiek. “Het is juist een thema voor de verschillende regio’s en een belangrijk aandachtspunt voor de provincie Zuid-Holland,” aldus De Haan. “Diverse regionale initiatieven en innovatieve projecten op dit gebied worden met subsidie vanuit Europa ondersteund. We kunnen hier als provincie dus echt iets mee doen. Samen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.