04 juli 2019

Zuid-Holland: miljoen euro beschikbaar als Songfestival naar Rotterdam komt

Als Rotterdam het Eurovisiesongfestival mag organiseren, stelt de provincie Zuid-Holland een miljoen euro beschikbaar. VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en 50Plus dienen woensdag dat voorstel in, waardoor er meteen een meerderheid voor is in Provinciale Staten.

“Het Songfestival biedt kansen voor de hele provincie”, benadrukt VVD-Statenlid Rense Weide, die direct na de overwinning van Duncan Laurence in Israël de lobby begon om het evenement naar Zuid-Holland te halen. “Er komen zeker 20.000 mensen op af. Als we goed samenwerken, kunnen andere steden door ook van profiteren. Door overnachtingen aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook door side-events te organiseren.”

De gunstige effecten van het Songfestival werken na het evenement zelf nog veel langer door, zegt Weide. “Ieder jaar kijken er honderden miljoenen mensen naar. Een gouden kans om Zuid-Hollandse parels als Kinderdijk, de Keukenhof, kaasstad Gouda en hofstad Den Haag te promoten. Bijvoorbeeld in de filmpjes die worden opgenomen om de kandidaten te introduceren.”

CDA-Statenlid Michel Rogier stelt: "Dit bedrag, dat we als Provincie ter beschikking stellen, geeft de organisatie enige financiële garantie om dit evenement van wereldfaam te kunnen organiseren. Hiermee geven we een impuls voor promotie en langdurige samenwerking van gemeentes in Zuid Holland op het gebied van city-marketing en hospitality"

D’66 Statenlid Ria Oosterop - van Leussen benadrukt: “Zuid-Holland bruist van Noord tot Zuid. Unieke kans om dit met dit festival te tonen aan miljoenen bezoekers en kijkers. Ook prima moment om bedrijfsleven en instellingen te promoten!”

PvdA Statenlid Anne Koning sluit aan: “Dit unieke evenement kan met deze bijdrage Zuid-Holland in beeld brengen als gastvrije en tolerante provincie”

GroenLinks Statenlid Anneloes van Hunnik beaamt dat: “Cultuur verbindt, raakt mensen en brengt hen op de been. Dat geldt voor het Eurovisie Songfestival en heel veel andere evenementen. Fijn dat we daar als provincie meer aandacht aan gaan besteden.”

Den Haag zoekt bijvoorbeeld al de samenwerking. De stad was aanvankelijk zelf kandidaat-gaststad, maar schaart zich inmiddels enthousiast achter het Rotterdamse bid. De partijen in de Zuid-Hollandse Staten vinden dat Rotterdam ook de samenwerking moet zoeken met andere gemeenten in Zuid-Holland. Bovendien mag het bedrijfsleven ook gevraagd worden een financiële bijdrage te leveren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.