Branco Winkels


Ik kan hier veel mooie, inhoudelijke termen opschrijven. Termen zoals droge voeten en voldoende en schoon (drink)water. Mooie woorden die we allemaal kennen. Woorden die ook zeker houtsnijden. Het is namelijk onderdeel van de kerntaken van een waterschap maar als je het mij vraagt zijn de termen vooral mooie woorden.

De opgaves en uitdagingen van onze tijd worden echter niet opgelost door alleen woorden. Ze vragen om acties. Acties zoals wij al eeuwen doen vanuit onze traditie als waterland. Wij hebben strijd geleverd met het water, soms gewonnen en soms verloren. Daarbij verloren we nooit uit het oog dat het water nam, maar het water ons ook veel gaf. Wat mij betreft spreken we dan ook niet zozeer van de strijd met het water maar, eerder een aanpassing die mens, natuur, bedrijf en agrariër eeuwenlang heeft doorgevoerd. Eerdere generaties hebben er samen de schouders ondergezet. Anders denken en doen. Ongekende technische innovaties stuwden ons voorwaarts. Door te doen wat we deden, doet krijgen wat we kregen. Een leefbare, veilige, economisch vatbare en bovenal mooie delta waarin we leven.

Samen de schouders eronder zetten is dan ook de sleutel. Nu is de tijd om te beginnen met omdenken. Omdenken van de tegenstelling dat het natuur of huizen is, agrariërs of industrie, inwoner of bestuurder. De kracht zit hem in het zoeken van nieuwe combinaties. Van de tegenstellingen moeten we naar een systeem waarin iedereen tot zijn recht komt. Zonder dat de een lijdt onder de ander, we moeten het samen doen en niet alleen.

Dat beste CDA'er, is waar ik me de komende periode voor wil inzetten. Samen aan de slag, de opgaves aanpakken en een toekomst bestendige delta behouden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.