20 maart 2015

De paden op, de lanen in...

Met dit liedje in mijn hoofd liep ik laatst onder een strakblauwe lucht door onze gemeente.

Vanaf mijn huis, via het fietspad, sta ik vrijwel direct in de klimaatbuffer. Vervolgens is het kiezen welke richting ik ga volgen: naar de Oude Maas of naar de Noordrand van Portland. Deze keer kies ik voor de Noordrand omdat ik van dichtbij wil zien wat de werkzaamheden daar hebben opgeleverd. Er zijn veel bomen en struiken geplant en het ziet er netjes uit. Ik verheug me daarom al op de  boomfeestdag waarbij we als college samen met schoolkinderen bomen mogen planten zodat de omgeving nog groener wordt.

Ik vervolg mijn wandeltocht naar de groene verbinding want vandaar heb je een mooi uitkijkpunt over de polders en het Buijtenland van Rhoon. De lucht is nog fris maar met de zon in het gezicht voel je het voorjaar al naderen. Nog een paar weken en dan vieren we op zaterdag 21 maart de lente met de Voorjaarsdag compleet met lammetjes. Dat  lijkt me een leuk evenement; ik ben dan ook heel benieuwd. Via de trap kom ik weer terug op het voetpad en vervolg de route naar de rode boog die toegang geeft tot het Buijtenland van Rhoon. Dit gebied heeft zijn eigen karakter, weidsheid en prachtige doorkijkjes. Nu overheersen de bruintinten nog  maar straks is het weer groen met nieuwe gewassen en bloeiende akkerranden. Naar mijn idee kunnen natuur en akkerbouw elkaar  juist versterken; het is alleen de vraag hoe we dat met elkaar afstemmen. Dat doet me denken aan wat hoogleraar Alexander Rinnooy Kan daarover zei: "Burgers wachten niet af tot de overheid iets bedenkt. Het vertrekpunt is wat zij goed vinden voor henzelf en de mensen die hen direct omringen.” De boeren hebben zelf een plan bedacht en daar moeten we over praten. Dat is ook burgerparticipatie, een actieve betrokkenheid bij onderwerpen die burgers echt raken.

Ik vervolg mijn weg over de dijk. Met wind tegen probeer ik het tempo hoog te houden. Er nadert een fietser die vriendelijk gedag zegt. Dat hoort ook bij het dorpse karakter en het mooie polderlandschap. Je voelt je er thuis.  Dan slaan mijn gedachten een andere weg in. Ik bedenk dat sommige mensen  mij al even niet gezien hebben en graag even bijpraten. De wandelroute kort ik daarom in en ik buig af om even langs te gaan voor een praatje. Er is koffie met koek en de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Gezellig en zinvol!

Wilt u ook met mij bijpraten over wat u aan het hart gaat in onze gemeente? Dat kan! Ik kom graag bij u langs.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.