29 mei 2015

Masterclass bomen!

Masterclass bomen !!

Ik ben er niet trots op, maar kan er niets aan doen. Ik bezit namelijk niet over de groene vingers die nodig zijn om alles over flora en fauna, planten en tuinen te weten om de nodige zorg te geven voor een acceptabele aanblik. Zo weet ik weinig over bomen.

Het werd tijd om daar eens wat aan te doen en zowaar kreeg ik de kans om me aan te melden voor een ware masterclass “Bomen”. Om eindelijk mee te kunnen praten tijdens de verjaardagen.

Onze gemeente vormt de groene long midden in een verstedelijkt gebied. Niet voor niets profileert Albrandswaard zich met het motto 'Dorpen tussen groen en stad'. Vanwege de vele dijken in onze gemeente wordt dit groene karakter met name bepaald en gedomineerd door laanstructuren met bomen. Deze vormen vaak de kenmerkende plaatjes die bij veel mensen blijven hangen. Het duurzaam in stand houden van deze structuren is een behoorlijke uitdaging. En veel meer dan een slechte tak snoeien of een gat graven en een nieuwe boom planten. Om te laten zien wat er allemaal bij komt kijken werd ik volledig geïnformeerd over de basis van het boombeheer. 

Welke verplichtingen hebben wij als gemeente? Hoe wordt het onderhoud uitgevoerd? Wanneer kunnen bomen beter vervangen worden en waar moet je dan rekening mee houden? Het is slechts een greep uit de vragen waar een beheerder dagelijks mee te maken heeft voor het behalen van dat ene - maar belangrijke - doel: het groene karakter van onze gemeente behouden, beheren en verbeteren.

Ik heb er van genoten. Na een rondleiding door de gemeente kan ik nu aan een ieder toelichten waarom een boom gesnoeid of zelfs gekapt wordt. Maar misschien ook niet terwijl men juist last heeft van een boom.

Of ik ooit een bomenridder wordt? ..... ik verwacht van niet. 

Met de meeste bomengroet,

Han van Toornburg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.