13 maart 2017

Burgerpeiling 15 maart a.s.

De Provincie en de voorstanders van herindeling zeggen dat uw stem geen zin meer heeft? Onzin! De Tweede Kamer moet nog besluiten en daarna de Eerste Kamer. Zij nemen uw stem mee. Zeg NEE tegen gedwongen herindeling.

Waarom is een fusie (herindeling) niet goed voor u als inwoner?

* U woont nu in een kleine gemeente. Na een fusie woont u in een ‘stad’ met een bestuur ver van u vandaan. De gemeenteraad op afstand dus, letterlijk en figuurlijk. Dan is het gedaan met het maatwerk wat we u nu kunnen bieden in uw leefomgeving. Zeg NEE tegen ‘stadse’ anonimiteit.

* Als er een fusie komt en het maatwerk plaatsmaakt voor Hoeksche Waard brede regelingen, dan moeten we nog maar zien hoe we onze voorzieningen (sport, peuterspeelzalen, verenigingen, bibliotheken) veilig kunnen stellen. De Provincie wil u laten geloven dat alles beter wordt, zelfs de zorg voor de kleine kernen. Gelooft u dat? Als het één gemeente wordt zullen voorzieningen na verloop van tijd echt wel ‘efficiënt’ worden samengevoegd. Is het erg om voor sport en cultuur naar Oud-Beijerland te moeten rijden? Voor sommigen niet misschien, maar de meeste mensen vinden het wél een probleem als voorzieningen uit hun dorp verdwijnen en daardoor de sociale samenhang, het dorpsgevoel, vermindert. Wat weg is, blijft weg. Nu hebben we het nog! Zeg NEE tegen verarming van uw leefomgeving.

* Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de lasten na een fusie hoger worden en de efficiency en bestuurskracht niet beter wordt. Het ambtelijk apparaat wordt logger, de benadering minder persoonlijk. Daar schiet u niks mee op. Zeg NEE tegen lastenverhoging.

* Groter is niet altijd beter. Kijk maar in de zorg en het onderwijs. Daar worden fusies teruggedraaid. Voorstanders van herindeling zeggen dat in uw dorp alles behouden kan blijven. Voor hoe lang dan? Ook bij andere grootschalige herindelingen is de ervaring na enkele jaren: hogere lasten en minder voorzieningen. Daar zit u niet op te wachten. Zeg NEE tegen het opheffen van uw gemeente.

Namens alle politieke partijen die in de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk tegen herindeling en vóór nog meer samenwerking hebben gestemd.

Totaal zijn dus 3 van de 5 gemeenten en 14 van de 16 dorpen tegen een herindeling. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.