19 januari 2021

Column: Scholen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over… 

 

 

GROEIENDE SCHOLEN

De gemeente is verantwoordelijk voor goede onderwijshuisvesting. Dit doen we met 16 basisscholen, die onderdak bieden aan ruim 3000 kinderen. En we staan voor een pittige opgave, want naar verwachting zijn dit er over 10 tot 15 jaar ruim 3700. Een groei van bijna 25%! De afgelopen jaren is er nieuw gebouwd voor de Verhoeff-Rollmanschool, de Prinses Beatrixschool en de Willibrordschool in Bodegraven. Eerder al gebeurde dit voor de Prins Willem-Alexanderschool in Waarder (2008), de Lelie in Driebruggen (2009) en de Regenboog en OBS de Venen in Reeuwijk-Brug (2010).

Naast vernieuwing van de scholen, gaat het hier veelal ook om uitbreiding. Als gemeenteraad worstelen we met de vraag hoe we het oplopend aantal kinderen allemaal onderdak gaan bieden, en hoe we deze kunnen spreiden over de scholen.

We mogen als gemeente niet sturen in de schoolkeuze van ouders, maar hoe voorkomen we dan dat sommige scholen uit de voegen barsten, en andere niet? Een goed voorbeeld is de Willibrordschool. Al vrij snel na oplevering worden daar binnenkort twee noodlokalen geplaatst om het groeiend aantal leerlingen te kunnen huisvesten. Het is natuurlijk fijn dat het ruimtetekort hiermee op korte termijn wordt opgelost, maar tegelijkertijd is het zonde dat dit nu al nodig is.

Los van deze vraagstukken gaan we in ieder geval door met de investeringen in onze schoolgebouwen. De komende jaren staat nieuwbouw van De Brug in Nieuwerbrug gepland en een grootschalige renovatie en uitbreiding voor de Da Costaschool in Bodegraven. En nog wat verder weg: Medio 2026 nieuwbouw voor het Vogelnest, de Speel & Werkhoeve en de Goede Herderschool (tegenwoordig Wereldweijde).

Heb jij suggesties voor de onderwijshuisvesting in onze gemeente? Twijfel niet om ze met ons te delen! De contactgegevens van alle raadsleden vind u hier op de website van de gemeente.

Hartelijke groet!

Jan Vergeer

Gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.