03 februari 2020

Stip op de horizon

We staan op het punt een historisch besluit te nemen.
Blijven we als gemeente Brielle zelfstandig of niet.

In ons verkiezingsprogramma staat dat wij als CDA geen voorstander zijn van bestuurlijke herindeling. Er staat letterlijk: Wij vinden herindeling niet nodig voor de komende periode.

Ambtelijke samenwerking was voor ons de oplossing om de uitdagingen die we als gemeente op ons bordje krijgen, aan te kunnen. We weten allemaal hoe dat is gaan; daar maken we geen woorden meer aan vuil.
Die nieuwe situatie hebben we uiteraard ook intern besproken. Je kan nu eenmaal niet voorbijgaan aan wat je hebt afgesproken en wat je de kiezer dus hebt beloofd.

Met de nieuwe werkelijkheid zijn we in Brielle als politiek zorgvuldig omgegaan.
We hebben een (verdiepende) verkenning uitgevoerd om de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de toekomst in beeld te krijgen.
Het opgeleverde rapport biedt volgens ons de noodzakelijke handvatten om een afgewogen besluit te kunnen nemen over waar de stip op de horizon zou moeten komen te liggen.

Onze inwoners hebben ook wat over de toekomst van hun gemeente mogen vinden.
In het participatietraject is onze inwoners niet gevraagd wat naar hun idee de beste oplossing is; zelfstandig blijven of fuseren. Nee, ze konden aangeven wat voor hen belangrijk is. Daar is nu duidelijkheid over.
De kernwaarden staan in het rapport en zijn als voorwaarden opgenomen in het besluit over onze bestuurlijke toekomst.

Wij vinden dat niet een zelfstandige gemeente Brielle, maar een gemeentelijke fusie de meeste waarborgen biedt om die toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Belangrijke punten die wij als voorwaarden voor het komende fusieproces willen meegeven zijn financiële duidelijkheid, een sterke organisatie met een duidelijke signatuur en een bestuurscultuur waar we ons allemaal in kunnen vinden.

En als ik het over voorwaarden heb, moet ik denken aan het advies dat de OR ons heeft meegeven. Daarin staat dat een fusie niet mag leiden tot meer bureaucratie en dat de afstand tot onze inwoners niet groter mag worden.
Daar kunnen we ons volledig in vinden.

Het is namelijk aan ons, de politiek, ervoor te zorgen dat we dichtbij onze inwoners blijven staan en herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Hoe groot de gemeente ook is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.