28 december 2020

update ING gebouw Kerklaan

Het Ing pand aan de Kerklaan 450 wordt binnenkort verlaten door de huidige huurder de ING. De nieuwe eigenaar van dit pand wil hier dit gebied graag herontwikkelen. De eigenaar heeft vorig jaar onderzocht of ze het pand een nieuwe bestemming kunnen geven en heeft geconcludeerd dat dit niet rendabel is.

Veel omwonenden en ook de gemeenteraad hadden hier vraagtekens over. In de raadsvergadering van 13 juli 2020 heeft de gemeenteraad het college gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de mogelijkheden om het pand te behouden. Dit onderzoek is uitgevoerd door Bureau de Ruimte, een onafhankelijk adviesbureau dat ervaring heeft met het succesvol herbestemmen van moeilijk te transformeren panden.

Het onderzoek is begin december in een besloten overleg aan leden van de gemeenteraad gepresenteerd. In het eerste kwartaal 2021 wordt het rapport door het college aan de raad ter consultatie voorgelegd. Dan worden ook de vervolgstappen besproken.

De rapportages van dit onderzoek zijn te downloaden op www.capellebouwtaandestad.nl/kerklaan450 Bureau De Ruimte concludeert in haar onderzoek het niet rendabel is om woningen in het pand te realiseren of het pand te behouden als kantoorpand. Een alternatief voor de invulling van het pand zou een mix van functies kunnen zijn. De uitwerking hiervan, in het rapport ‘de leeuw van Capelle’ genaamd, lijkt in eerste instantie haalbaarder, maar gezien de vele ‘dilemma’s’ die hier spelen wordt geconcludeerd dat het niet vanzelfsprekend is dat het pand hiermee behouden kan blijven.

Relatie met Stadsvisie

Momenteel werkt de gemeente ook aan een nieuwe stadsvisie voor Capelle. Hierin wordt onder meer ingegaan op de kaders voor de verstedelijkingsopgave in de gemeente. Gezien de impact die de ontwikkeling van het ING gebouw of kavel heeft op zijn omgeving wordt voor een nadere planontwikkeling gewacht tot dit nieuwe kader is vastgesteld door de gemeenteraad.

De concept-stadsvisie is 13 oktober 2020 ter consultatie voorgelegd aan de raad. Eind 2020/begin 2021 legt het College deze ter inzage met voor inwoners/bedrijven de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze. Na de ter inzageleggingperiode wordt de visie ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. 

 

AD artikel 28-12-2020. https://www.ad.nl/rotterdam/advies-behoud-van-ing-gebouw-in-capelle-niet-rendabel-sloop-lijkt-onvermijdelijk~ae178087/

Sluiting ING kantoor

Op dit moment is het nog niet bekend of de ING wellicht een servicepunt zal openen in de buurt van Winkelcentrum de Koperwiek.

Foto https://wijwillendit.nl/capelle-aan-den-ijssel/project/kerklaan-450-ing

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.