14 mei 2023

CDA Delft over woonvisie: “Omarm en knuffel (startende) gezinnen”

Tijdens de vergadering van de Raadscommissie Sociaal Domein en Wonen op 11 mei jl. stonden de Beleidslijnen voor de nieuwe Woonvisie op de agenda. De nieuwe Woonvisie is het beleidsdocument tot 2030 en geeft weer de inzet weer die de gemeente wil volgen voor woon- en bouwplannen in Delft. Met de huidige situatie op de woningmarkt was dit een belangrijk debat. De CDA-fractie pleitte voor het versterken van de positie van (startende) gezinnen en het daarmee zorgen dat we een diverse stad blijven waar het voor de middengroep goed wonen is.

 

Delft als thuis voor gezinnen

‘Wonen’ is niet alleen een thema en vraagt een brede benadering. Volgens het CDA gaat wonen over de stad, waarbij goed wonen tegen een eerlijke prijs zondermeer onderdeel is van de sociale opgave die we hebben. Daarbij vindt het CDA dat Delft een thuis moet zijn en blijven voor de middengroep, in het bijzonder voor (startende) gezinnen. Juist de groep 29-45 jaar neemt versnelt af in onze stad, zo constateert een ambtelijk rapport, getiteld: ‘Een stad met verschillen’. Zij vertrekken naar woningen in omliggende gemeenten. Vanzelfsprekend is dat een vrije keuze, maar deze ontwikkeling vindt het CDA zorgelijk. Juist omdat de groep 29-45 jaar in de meeste gevallen ook bijdraagt aan economische slagkracht van Delft, actief zijn bij verenigingen, op school en in de wijk etc. En daarnaast in veel gevallen ook een cruciaal beroep heeft. Het CDA vindt het belangrijk dat zij kunnen wonen in een bestendig huis. We moeten geen stad willen zijn van alleen studenten en ouderen. Maar juist een gezonde balans met ruimte voor (startende) gezinnen. In plaats van de boodschap te geven dat ze naar omliggende gemeenten kunnen vertrekken, zouden we hen moeten omarmen en knuffelen.

 

CDA-visie gedeeld

Peter Boelhouwer, professor aan de TU Delft, kwam vorige week in het Algemeen Dagblad aan het woord. Hij bevestigd de visie die het CDA inbracht in de raadscommissie. Boelhouwer: “Voorkom dat stad alleen voor ouderen en jongeren wordt”. Zie voor het gehele artikel: https://www.ad.nl/delft/bouw-voor-gezinnen-heeft-geen-prioriteit-voorkom-dat-stad-alleen-voor-ouderen-en-jongeren-wordt~a134957f/

 

Naast het CDA stelden ook andere partijen zoals VVD, Hart voor Delft en D66 zich op het standpunt dat gezinnen in Delft moeten kunnen (blijven) wonen. Hierop heeft het college aangegeven de beleidslijnen aan te passen en in de verdere uitwerking van de woonvisie extra inkleuring te geven aan de mogelijkheden voor het toevoegen woningen voor gezinnen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.