05 april 2023

CDA: Denk ook na over uittreedcriteria bij Verbonden Partijen

Een paar maanden geleden presenteerde de Delftse Rekenkamer (DRK) het Onderzoek 'Grip op Verbonden Partijen'. In dit onderzoek bekeek de Rekenkamer of de gemeenteraad wel voldoende grip heeft op de Verbonden Partijen waar Delft in zit.

Verbonden Partijen zijn samenwerkingsverbanden tussen de Gemeente Delft en andere partijen om samen taken uit te voeren. Dat kunnen andere gemeentes zijn, maar ook organisaties. Voorbeelden zijn Avalex (het bedrijf van Delft en 5 gemeentes dat huishoudelijk afval in deze zes gemeentes ophaalt), Stedin (het energienetwerkbedrijf waar Delft ruim 2% van de aandelen van bezit) maar ook Yes!Delft (het bedrijf waar spinoffs van de TU Delft terecht kunnen en waarvan Delft 20% van de aandelen bezit).

Verbonden Partijen zijn bijna altijd heel nuttig, omdat op die manier efficienter (en dus goedkoper en.of beter) gemeentelijke taken kunnen worden uitgevoerd. Soms is deelname aan een Verbonden Partij verplicht, zoals bij de GGD waarbij Delft verplicht is samen te werken met buurgemeentes. En soms is deelname aan een Verbonden Partij helemaal vrijwillig. Maar tegen de baten van Verbonden Partijen staan ook nadelen. Vaak moet Delft een financiele bijdrage leveren of ambtelijke of bestuurlijke capaciteit. En Verbonden Partijen zijn voor de gemeenteraad moeilijker te controleren omdat ze geen verantwoording aan de gemeenteraad schuldig zijn. Zo kon Avalex twee jaar geleden zelf beslissen lid te worden van afvalverwerkingsbedrijf HVC zonder de raad hierover kon beslissen, terwijl de financiele risico's hiervan wel degelijk voor de gemeente Delft zijn.

De Rekenkamer constateerde dat het in de praktijk best lastig is voor Delft om een Verbonden Partij te verlaten. En die conclusie herkennen we... Alleen al het opwerpen van de vraag of het niet tijd is om met een Verbonden Partij te stoppen levert vaak vooral negatieve reacties op van wethouders en andere politieke partijen. We zitten er nu eenmaal in, dat schept verwachtingen bij anderen en we willen wel betrouwbaar zijn en wellicht levert deelname ons in de toekomst ook nog wat op.

Wat het CDA betreft worden we als gemeenteraad kritischer over wat we met Verbonden Partijen willen bereiken. En als we constateren dat een Verbonden Partij niet (meer) brengt wat we ervan verwacht hadden, of als een Verbonden Partij zo succesvol is dat alle doelen gerealiseerd zijn, dan moeten we met elkaar eerlijk het gesprek aan gaan of verlenging van Delftse deelname wenselijk is of niet. We dienden daarom een amendement in om dit bij de aanbevelingen van de Rekenkamer op te nemen. Wethouder Huijsmans zegde toe dit voor Verbonden Partijen waarvoor het opportuun is te gaan regelen in de Nota Verbonden Partijen die in het najaar uitkomt. Een mooie stap die de gemeenteraad meer controle op Verbonden Partijen geeft!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.