21 april 2023

CDA zwaar teleurgesteld dat tram 19 maar tot 19u rijdt

Tram 19 vervangt volgend jaar buslijn 69, maar gaat in tegenstelling tot deze buslijn niet 's avonds rijden tussen het station en de TU Campus. Die bijzin een voortgangsrapportage van het college over de aanleg van de tramlijn was voor CDA-raadslid Gerrit Jan Valk de aanleiding om de voortgangsrapportage te agenderen. "Een nieuwe voortgangsrapportage betekent doorgaans dat er weer vertraging is, en dat is ook in deze voortgangsrapportage het geval. Maar dat we nu ineens te horen krijgen dat de tram helemaal niet 's avonds en in de weekenden gaat rijden, is nieuwe informatie en onacceptabel!"

Dat we nu ineens te horen krijgen dat de tram helemaal niet 's avonds en in de weekenden gaat rijden, is nieuwe informatie en onacceptabel!"

Dat de tram niet over de hele campus gaat rijden maar 's slechts het noordelijk deel, was al eerder bekend. Op het zuidelijk deel van de campus zou de straling van de tram teveel last veroorzaken voor de gevoelige onderzoeksapparatuur die de TU Delft daar heeft staan. Dat is ook de reden dat de tram op het noordelijk deel van de campus slechts 30km/u gaat rijden. Maar omdat de TU 's avonds en in het weekend ook op het noordelijk deel van de campus onderzoek gaat doen, heeft de TU Delft met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) afgesproken dat de tram alleen tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds gaat rijden.

Valk: "De TU 'vergeet' even dat de tram niet alleen bedoeld is om studenten te vervoeren die college hebben, maar dat de tram ook langs woonwijken, langs een winkelcentrum en langs Theater De Veste gaat rijden! Bewoners van deze wijken en bezoekers aan de binnenstad en het theater gaan er nu op achteruit door de komst van de tram. Want nu hebben ze buslijn 69 nog die wel 's avonds rijdt." Hij werd bijgevallen door veel andere partijen in de commissie. Het CDA suggereerde dat we de tram beter maar alsnog over de Schoemakerstraat kunnen laten rijden, om de TU heen, zoals in het begin ook het plan was. "Dan kunnen zij hun onderzoek doen en kan de tram gewoon rijden."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.