02 december 2021

Nationaal Isolatieprogramma biedt kansen voor Delft!

In het Warmteplan dat deze week in de commissie Ruimte & Verkeer besproken wordt, speelt isolatie van woningen indirect een hele belangrijke rol. Isolatie van woningen beperkt de warmtevraag en gaat energiearmoede tegen omdat woningeigenaren en -huurders besparen op hun energieverbruik en dus op energiekosten. Daarnaast helpt isolatie ook bij het behalen van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen: niet verbruikte energie is immers de meest duurzame energie.

Het CDA Delft vindt dat de gemeente een belangrijke rol moet spelen bij de stimulering van het isoleren van woningen. Slecht geïsoleerde woningen en huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening moeten daarbij naar de mening van het CDA Delft als eerste aan de beurt komen. Gelukkig zien we dat de gemeente Delft deze mening deelt en, met het regionaal energieloket, diverse energiebesparende acties in verschillende buurten heeft gelanceerd.

Eerder kwam het CDA op landelijk niveau samen met de ChristenUnie en GroenLinks met het voorstel voor een Nationaal Isolatieprogramma. Hierin staan 12 voorstellen om het isoleren van woningen sneller, slimmer en socialer te maken. Inmiddels heeft het Rijk met brede steun in de Tweede Kamer een Nationaal Isolatieprogramma opgezet. Gemeenten kunnen vanaf medio 2022 aanspraak maken op bijna € 150 miljoen die beschikbaar is voor een lokale aanpak. Vandaag werd bekend dat de gemeente Deventer (101.000 inwoners) naar verwachting €900.000  uit het programma zal ontvangen. Het CDA roept de gemeente Delft op aan te sluiten bij het Nationaal Isolatieprogramma. 

Daarom hebben Gerrit Jan Valk en Frank Visser de volgende Schriftelijke Vragen aan het college gesteld:

  1. Bent u bekend met het Manifest Nationaal Isolatieprogramma dat door de ChristenUnie, het CDA en GroenLinks landelijk is gepresenteerd? Zo ja, welke ideeën uit dit manifest vindt u bruikbaar in onze gemeente?
  2. Deelt u de mening van het CDA Delft dat Delft moet aansluiten bij het Nationaal Isolatieprogramma zoals dat recent door demissionair minister Ollongren is gelanceerd, zodat we niet alleen verduurzaming bevorderen en energiearmoede tegengaan, maar ook de leefbaarheid in de wijk versterken? Op welke manier gaat de gemeente dit doen? 
  3. Bent u bekend met het feit dat er vanuit het Rijk € 514 miljoen beschikbaar is gesteld voor een nationaal isolatieprogramma in de periode 2022 t/m 2024, waarvan € 148,5 miljoen is bestemd voor een lokale aanpak? Welke plannen maakt u om in aanmerking te komen voor middelen uit deze regeling wanneer deze medio 2022 wordt opengesteld?
  4. Deelt u de mening van het CDA Delft dat het belangrijk is dat deze middelen vooral ten goede moeten komen van huishoudens met een relatief laag inkomen en een hoge energierekening en/of slecht geïsoleerde woningen? Zo ja, hoe gaat u hiervoor zorgen? En hoe zorgt u voor een goede verbinding met het plan van aanpak Energiearmoede?
  5. Op welke wijze zorgt u ervoor dat er een goede koppeling is tussen de landelijke subsidieregelingen en de lokale initiatieven zoals de energiecoaches en het regionale energieloket?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.