04 maart 2014

Uitreiking complimenten aan jonge vrijwilligers

Vanaf 11 uur vanochtend beklommen jonge vrijwilligers en CDA-leden van het campagneteam de steile wenteltrap van de Koornbeurs. Onder de hanenbalken was een bijzondere bijeenkomst georganiseerd door het campagneteam, onder deskundige leiding van Veronique van ’t Westeinde. Er was koffie te vinden en gebak.

Om 12.30 opende Marja van Bijsterveldt de bijeenkomst. 6 jonge, enthousiaste vrijwilligers zaten klaar om haar vragen te beantwoorden en hun zeer verdiende ‘award’ in ontvangst te nemen.

Marja memoreerde treffend, dat er een beweging gaande is van het streven naar een succesvol leven naar een meer zingevend bestaan. Daartoe is vrijwilligerswerk naast economisch noodzakelijk ook buitengewoon wenselijk voor jonge mensen.

Vanuit Linda, die voornemens is na haar afstuderen als dansdocent ontwikkeling- en opbouwwerk in Kenia te doen; Vanuit Jessica, die fulltime bestuurslid is van de Koornbeurs. (De plek voor Delftse jongeren van 16 – 30 om uit te gaan en elkaar te ontmoeten); Vanuit Jip, Saskia en Sander van Delftse Vakantie Activiteiten; vanuit Erik, die Afrikaanse studenten helpt en inspireert om na hun studie hun talenten voor Oeganda in te zetten, riepen haar vragen bevlogen en mooie antwoorden op.

Over de maatschappelijke stage:

Zowel organisaties als docenten moeten zich blijven inzetten voor dit grote goed. Maar pas op voor te zware zorgtaken bijvoorbeeld voor jonge leerlingen.Jongeren worden op die manier sociaal bewust en voelen zich verantwoordelijk voor andermans welzijn.Ze raken ondanks aanvankelijke tegenzin haast altijd enthousiast en ontlenen er een heel stuk ontwikkeling en zelfbewustzijn aan.Het geeft jezelf zoveel meer dan dat het je kost – daar leer je andere dingen dan in een studie of opleiding. Dat vergeet je je leven lang niet meer.Het helpt je goede keuzes te maken voor jezelf, maakt je weerbaarder als je met kwetsbaarheid leert omgaan, zorgt ook voor meer sociaal netwerk voor jezelf.De organisaties kunnen veel baat hebben bij jonge, energieke en creatieve stagiaires.

Over vrijwilligerswerk:

De organisaties moeten zelf met passie de boer op,de scholen zouden het belang voor de lessen en de sfeer niet moeten onderschatten de politiek moet vrijwilligerswerk krachtig ondersteunen en waarderen. Naamsbekendheid, netwerkverbindingen tot stand brengen, helpen bij fondswerving in bedrijfsleven etc.

De waardering werd door alle aanwezigen geuit door een krachtig applaus. Een bloem, een certificaat en een cheque voor de gelukkige winnaar van de loterij werden overhandigd. Dat was DVA. Er werd nog even nagepraat en ik denk dat iedereen rijker naar huis ging, dan hij/zij bij aanvang binnenkwam. Het was erg fijn om Marja bij ons te hebben – zij heeft als geen ander de gave helder en eenvoudig de materie te hanteren – en dat binnen de afgesproken tijd. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.