25 augustus 2016

Zomerverrassingen (deel 4): Wéér geld naar Prinsenhof

Het komt vaak voor dat colleges tijdens het zomerreces nog belangrijke brieven sturen aan de gemeenteraad. Op die manier kunnen vervelende mededelingen niet meer snel worden besproken in gemeenteraadsvergaderingen en is de hoop dat eventuele ophef snel weer verdwijnt.

Dit gebeurt ook in Delft, daarom een zomerserie om tijdens het reces toch op de hoogte te blijven van alles wat er in Delft gebeurt, vandaag deel 4: Wéér geld naar het Prinsenhof

In de week na de start van het reces, ontving de raad een brief van het college over de aankoop van het restaurant De Prinsenkelder voor 180.000 euro. Het Algemeen Dagblad had hierover een week eerder al over bericht.

Het college schrijft dat de aankoop van een restaurant voor het Prinsenhof nodig is om een hoogwaardige ontvangst en service voor het museum te creëren. Dat kan wel zo zijn, maar met de gemeenteraad is hierover nooit overlegd. Wel over de 2,2 miljoen euro die al eerder nodig was om de beveiliging van het museum op orde te krijgen. Daarnaast loopt er nog een onderzoek (kosten: 87.500 euro) naar een ruimtelijke visie op de toekomst van het Prinsenhof. Wat als uit dat onderzoek blijkt dat de aankoop van een restaurant helemaal niet zo handig is? Én er loopt nog een onderzoek naar hoe het toch kon dat er opeens 2,2 miljoen euro nodig was, we weten in ieder geval dat de interne controle bij het Prinsenhof -om het zacht uit te drukken- niet echt goed is.

Waarom wordt er dan nu toch al 180.000 euro uitgegeven? En waarom mag de gemeenteraad hier niet over meepraten? Het college stelt dat de dekking voor deze uitgave komt uit de verkoop van Lambert van Meerten. Maar dat is bij de verkoop van Lambert van Meerten helemaal niet gemeld. Het geld zit in de algemene reserve. Als je daar geld wil uithalen, moet de gemeenteraad toestemming geven. Dat doet de raad voor deze 180.000 euro op 10 november. Dat is 9 dagen nadat de Prinsenkelder leeg moet worden opgeleverd. Oftewel: de raad heeft er dan niks meer over te zeggen, opnieuw staat de raad buitenspel.

Ook over deze Zomerverrassing, is het laatste woord nog niet gezegd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.