09 november 2018

75 jaar vrijheid moet groots gevierd worden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er grote delen van Den Haag verwoest, waaronder Bezuidenhout. Maar ook grote delen tussen Den Haag en Scheveningen zijn tijdens de oorlog gesloopt om plaats te maken voor Duitse verdedigingswerken. In mei 1945 werd Den Haag bevrijd door Canadese troepen. Dit is in 2020 75 jaar geleden, dit moet grootst gevierd worden volgens het CDA in Den Haag. De fractie heeft hiertoe een voorstel ingediend.

Opvallend dat er in de begroting van het nieuwe stadsbestuur geen geld gereserveerd was om hierbij stil te staan. Fractievoorzitter Karsten Klein: “Het is van groot belang dat jong en oud niet zal vergeten wat er tijdens de Tweede Wereld oorlog plaats heeft gevonden in Den Haag. Daarom zijn wij heel erg blij dat een meerderheid in de gemeenteraad ons voorstel steunt.”

De fractie heeft aangekondigd ook graag mee te willen denken hoe de viering vorm te geven en voornemens is om de stad in te gaan om ideeën te verzamelen hoe Den Haag stil kan staan bij de viering. Klein benadrukt dat de viering van 75 jaar vrijheid een bijzondere viering moet zijn. “Steeds minder veteranen en anderen die de oorlog mee hebben gemaakt zijn in staat om zelf de oorlog op een waardige manier te herdenken. Daarom is het zo belangrijk dat we nu zij het nog mee kunnen maken hier uitgebreid bij stil staan.” Aldus Klein. 

Het CDA heeft nu al specifiek aandacht gevraagd om tijdens de  viering een prominente rol toe te bedelen aan de Atlantikwall en aan het Holocaustmonument op het Rabijn Maarsenplein.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.