13 juni 2019

Blijf alert op geweld in jeugdzorg

In de jeugdzorg heeft 1 op 10 kinderen te maken met geweld. Dat stelt de Commissie Geweld Jeugdzorg. CDA-fractievertegenwoordiger Astrid Frey vraagt zich af hoe dat in Den Haag gesteld is en hoe dat zo heeft kunnen gebeuren in al die jaren.

Gisteren presenteerde de commissie Geweld Jeugdzorg een rapport over fysiek, psychisch en seksueel geweld in de jeugdzorg.Voor 1970 gaven slachtoffers aan dat het geweld vooral fysiek en psychisch door de groepsleiding en pleegouders werd uitgeoefend.Tegenwoordig hebben jeugdigen alsnog te kampen met psychisch geweld én is er meer sprake van fysiek geweld tussen jeugdigen onderling.Psychisch en fysiek geweld is niet alleen vernederend maar kan leiden tot psychosociale gezondheidsklachten, relatieproblemen en problemen met het opvoeden van eigen kinderen, volgens de commissie Geweld Jeugdzorg. 

Een zorgwekkende zaak vindt CDA’er Astrid Frey. “Ieder kind heeft recht op een veilige basis. Juist bij de kwetsbare jongeren in de jeugdzorg moet de aandacht voor veiligheid niet verslappen. Wat doet de gemeente om geweld aan te pakken en tegen te gaan zodat de jeugdigen in de jeugdzorg een goede toekomst voor zich hebben?”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.