31 januari 2019

’Bouwen op sportvelden zet clubs klem’

Lange wachtlijsten en een ledenstop voor sportclubs. Dat is het gevolg als de plannen doorgaan om twee nu nog niet-gebruikte voetbalvelden op sportpark Madestein te bebouwen met vijftig tot zestig boswoningen. „Straks zitten we helemaal klem. En dan zullen we echt nee moeten verkopen.”

Met die boodschap zal Frits Hendrik Emmerik, secretaris van hockeyclub HDS, vandaag namens de sportverenigingen op Madestein een klemmend beroep doen op Haagse raadsleden om niet mee te gaan in de plannen om de voormalige ADS-velden de bestemming ’Wonen’ te geven.

„Als dit plan doorgaat, snijdt de gemeente zichzelf in de vingers. De capaciteit van de huidige clubs is net voldoende en er komen veel nieuwe, jonge gezinnen in de directe omgeving bij”, aldus Emmerik, die wijst op onder andere Vroondaal.

„Maar als deze velden verdwijnen is er geen enkele ruimte om uit te breiden.” Hij wijst ook op de noodzaak van moderniseren, met clubhuizen die dateren uit de jaren zeventig. „Er was in 2010 een plan om Madestein te renoveren en alle velden opnieuw in te delen. Dat plan is destijds in een vroeg stadium gesneuveld, maar met de huidige expansiedrift van de gemeente is het meer dan ooit nodig om aandacht te hebben voor de positie van sport.”
Het bouwplan op de twee velden is het gevolg van een keuze van 10 jaar gelden. Er waren toen acht sportvelden afgesproken op het Erasmusveld, maar daarvoor moest de gemeente grond van ontwikkelaar BPD in handen krijgen. Het werd een grondruil, waarbij sportvelden aan de Mozartlaan als de Monsterseweg voor herontwikkeling werden aangeboden omdat daar in die delen van de stad toch een ’overschot’ was.
Door woningbouw op de Mozartlaan werd vorig jaar echter een streep gezet, na veel commotie van omwonenden en ook de gemeenteraad die hoogbouw niet zag zitten. Voor de ADS-velden ligt er nu een nota van uitgangspunten op tafel, met op papier lage en luxe woningen tussen het groen. De spelers van ADS verlieten de bewuste velden al enkele jaren geleden, voor eee fusie met Oranjeplein-Postduiven tot SV Madestein.
De sportclubs hopen dat het ’gezond verstand’ overwint en krijgen de steun van het CDA. „De wereld is veranderd. Er zijn hier hele wijken bijgebouwd, maar er zijn geen nieuwe sportvoorzieningen bijgekomen”, aldus fractievoorzitter Karsten Klein, die samen met CDA’ er Michel Rogier pleit voor een samenhangend plan voor het hele gebied.
„We kunnen dit postzegeltje weer volbouwen, maar we moeten eerst eens goed kijken naar de werkelijkheid van nu. Woningbouw is geen verstandige keuze.”

Daar is coalitiepartij Hart voor Den Haag/Groep de Mos het overigens niet mee eens, die juist benadrukt dat veel mensen op een huis zitten te wachten. Wel wil de partij meer weten over de aansluiting op het openbaar vervoer.
@Artikel uit de Telegraaf door Germa Graveland

Lees hieronder de pleidooien van Pjer Wijsman - voorzitter van de Commissie Loosduinen en Frits Hendrik Emmerik - secretaris HC HDS.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.