13 juni 2019

Gemiste kans milieueducatie

Den Haag kent maar liefst 18 schooltuinen waar kinderen leren gewassen te verbouwen. Deze vorm van milieueducatie maakt dat kinderen leren waar eten vandaan komt en hoe landbouw werkt. Het CDA heeft vernomen dat veel verbouwde groenten worden niet geoogst, en dus niet worden gegeten. De beschimmelde groenten worden weggegooid. CDA-raadsleden Ismet Bingöl en Kavish Partiman vinden dat milieueducatie op deze manier de plank misslaat en stellen kritische vragen aan het stadsbestuur.

Het CDA Den Haag is groot voorstander van stadslandbouw, en moedigt dan ook van harte aan dat kinderen op speelse wijze groente kunnen verbouwen. De schooltuinen zijn een mooi voorbeeld van milieueducatie waardoor kinderen lokale, duurzaam verbouwde producten leren waarderen. Bingöl: “Een belangrijk doel van de schooltuinen is om kinderen de waarde van voedsel bij te brengen. Daar hoort ook het oogsten en opeten bij. Als dat element ontbreekt, missen de schooltuinen hun doel". Milieueducatie is ook gericht op het voorkomen van afval, en het zou dus niet moeten gebeuren dat gewassen bederven, vinden Bingöl en Partiman. “Als de groenten niet door de kinderen en hun ouders kunnen worden geconsumeerd, zou er een alternatief moeten worden gevonden, zodat het voedsel in elk geval goed terecht komt”, aldus Partiman.

De CDA-raadsleden vragen de gemeente onderzoek te verrichten naar het functioneren van de schooltuinen, zodat de groenten voortaan op tijd geoogst en geconsumeerd worden, wat past bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Verder laat de informatievoorziening over de schooltuinen volgens de raadsleden te wensen over. De website van de gemeente verwijst naar de jaarprogramma’s van milieueducatie, maar het CDA Den Haag heeft deze programma’s niet kunnen vinden. Ook op dat vlak vinden Bingöl en Partiman dus dat er het een en ander te verbeteren valt.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.